Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ο λόγος της χρυσάφι!

Εφτά εκατομμύρια δολάρια έβγαλε η μέλλουσα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, μετά το τέλος της θητείας της ● Για μόνο μία εκδήλωση εισέπραξε από hedge fund 292.500 δολάρια, μιάμιση φορά περισσότερα από την ετήσια αμοιβή της στη Fed.
Τουλάχιστον εφτά εκατομμύρια δολάρια έβαλε στις τσέπες της τα τελευταία δυο χρόνια η επόμενη υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, από ομιλίες της σε τράπεζες, hedge funds και άλλα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν πρόσφατα από την ίδια τη Γέλεν στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης των κανόνων δεοντολογίας της αμερικανικής κυβέρνησης, η πρώην πρόεδρος της Fed πραγματοποίησε μετά το πέρας της θητείας της, στο τέλος του 2017, ομιλίες επί χρήμασι σε περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν από κορυφαίες τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Περιζήτητη για ομιλίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Μεταξύ άλλων εισέπραξε για τους λόγους της 67.500 δολάρια από την Goldman Sachs, 54.000 από τη βρετανική Barclays αλλά και 292.500 δολάρια -για μόνο μία ομιλία της- από το hedge fund Citadel.
Η Γέλεν, αν και έχει επιλεγεί από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την επίσημη έγκριση από τη Γερουσία. Τα παραπάνω αποκαλυπτικά έγγραφα προς την αρμόδια υπηρεσία δεοντολογίας και ο έλεγχος πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων αποτελούν κάποιους από τους λόγους γι' αυτό. Τα έγγραφα αυτά αποκάλυψαν ακόμη ότι η Γέλεν πληρώθηκε 112.500 δολάρια για μόνο μία ομιλία από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μία εκ των κορυφαίων του κόσμου UBS, 225.000 δολάρια από τον κολοσσό ορκωτών λογιστών PwC και 270.000 δολάρια για μια εκδήλωση που διοργάνωσε η βρετανική Standard Chartered.
Τα λεφτά που έβαλε στην τσέπη της η Γέλεν είναι πολλά, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ετήσιες απολαβές της στη διάρκεια της τετραετίας 2014-2018 που βρισκόταν στο τιμόνι της Fed ήταν 200.000 δολάρια. Mια ομιλία -διάρκειας μίας ώρας το πολύ- της απέφερε δηλαδή όσα έβγαζε σε έναν χρόνο από την αγχώδη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Ας σημειωθεί ότι οι ομιλίες υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων μετά το πέρας της θητείας τους έναντι αμοιβής είναι κάτι συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Οι τόσο μεγάλες αμοιβές όμως προς μια οικονομολόγο που έχει επικριθεί από αρκετούς για τις ικανότητές της, την ορθότητα των αποφάσεών της και τα λεγόμενά της γεννούν εύλογα ερωτήματα.
Η Γέλεν έχει δηλώσει πάντως ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά επίσημη έγκριση για τη συμμετοχή της σε αποφάσεις που αφορούν εταιρείες οι οποίες την πλήρωναν για τις ομιλίες της. Υποσχέθηκε ακόμα ότι θα παραιτηθεί από την αυστραλέζικη εταιρεία επενδύσεων Μagellan Financial Group, από την οποία φέρεται ότι έχει εισπράξει 125.000 δολάρια ως σύμβουλος και περίπου 225.000 δολάρια ως ομιλητής. Επίσης ότι θα εκποιήσει τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σε 13 εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ΑΤ&Τ, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και εταιρεία χημικών Dupont.
Ο Στίβεν Μνούτσιν
Ας σημειωθεί ότι ανάλογα ντοκουμέντα τα οποία είχε αναγκαστεί να υποβάλει στις αρχές ο νυν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Στίβεν Μνούτσιν, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017 δεν είχαν αποκαλύψει σημαντικές αμοιβές για ομιλίες του. Ο Μνούτσιν είχε όμως μερίδια σε 43 επιχειρήσεις συνολικής αξίας τουλάχιστον 94 εκατ. δολαρίων. Οταν επιλέχθηκε από τον Τραμπ για υπουργός υποσχέθηκε ότι θα τα πουλήσει. Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι είχε τοποθετημένα σε ακίνητα τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια και ότι κατείχε διευθυντική θέση σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα τα Νησιά Κεϊμάν, γνωστό φορολογικό παράδεισο του πλανήτη.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: