Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Πυρά της αντιπολίτευσης για τον «ανασχηματισμό-μαμούθ» και τη δεξιά στροφή

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλά και της μείζονος δια του εκπροσώπου τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, στον
ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 57 στελέχη, ενώ οι επιλογές των προσώπων δείχνουν ότι επικράτησε η λογική να διατηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες με στροφή της κυβέρνησης προς τα δεξιά, αλλά χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την πανδημία.
Ν. Ηλιόπουλος: «Νέα» κυβέρνηση, ίδια αποτυχημένη συνταγή
Κανένας επικοινωνιακός ανασχηματισμός δεν κρύβει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην πανδημία, τόνισε στη συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 9.89” (Νίκος Παναγιωτόπουλος & Γιώργος Σμυρνής)
«Νέα κυβέρνηση, ίδια αποτυχημένη συνταγή», σχολίασε αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» και τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.
«Η αλλαγή στο Υπουργείο Εργασίας αποτελεί ένδειξη ότι έχει γίνει μπάχαλο με την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων», σημείωσε, «αλλά αποτελεί επίσης ενδιαφέρουσα κίνηση -από στρατηγικής πλευράς- η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη εκεί, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με μία σειρά από επιθετικές αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις».
«Ο ανασχηματισμός είναι κι αυτός μια ένδειξη της αδυναμίας του πρωθυπουργού να διαχειριστεί την πανδημία», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Μέσα σε δύο μήνες θρηνούμε 4.331 συμπολίτες μας και έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει επιλέξει να μην οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, με μαζική δωρεάν διενέργεια τεστ, με επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, με την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης», εξήγησε.
«Αντί αυτών, συζητάμε εκλογικά σενάρια», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «κανένας επικοινωνιακός θόρυβος όμως, καμία επικοινωνιακή πολιτική ανασχηματισμού δεν μπορεί να αποφύγει τα πραγματικά κοινωνικά ερωτήματα που θέτει η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας –και τελευταία και του εμβολιασμού- από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Την ίδια στιγμή, αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι «η χρονιά που έρχεται θα είναι χρονιά κοινωνικής χρεοκοπίας, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». «Το 2020 κλείνει με ύφεση της τάξης του 10% και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 0,9% για το 2021. Η χώρα έχει την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη κατά το τελευταίο εννεάμηνο και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. 
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανασχηματισμός-φιάσκο μ' ένα “ευέλικτο” σχήμα 59 υπουργών επιβραβεύονται τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης
Με τα βασικά υπουργεία να παραμένουν στα χέρια των «αρίστων» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις επιλογές του στον ανασχηματισμό «επιβράβευσε τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, το χάος στα σχολεία, το μπάχαλο στον τουρισμό».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε τις κυβερνητικές αλλαγές «φιάσκο» και με σκωπτική διάθεση έκανε λόγο για «ένα “ευέλικτο” σχήμα 59 υπουργών».
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση
Εγκλωβισμένος στην αποτυχία του, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό-φιάσκο. Ανίκανος για ουσιαστικές αλλαγές, προσέθεσε βουλευτές, δημιουργώντας ένα “ευέλικτο” σχήμα 59 υπουργών.
Ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα μήνυμα σύγκρουσης με την κοινωνία. Επιβράβευσε τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, το χάος στα σχολεία, το μπάχαλο στον τουρισμό.
Οι ‘μουσικές καρέκλες’ και τα σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό, με τον ακροδεξιό κ. Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που ζητούσε θεσμικά μέτρα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, δεν μπορούν να σώσουν τον κ. Μητσοτάκη από την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις ευθύνες του.
ΚΚΕ: «Επικύρωση των εγκληματικών ευθυνών»
Από την πλευρά του το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός «σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την “επικύρωση” των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών».
Εξηγεί ότι δεν είναι τυχαίο «ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί “άνθρωποι ειδικών αποστολών”, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Συνεπώς, δεν πρόκειται για “επανεκκίνηση”, αλλά για “επιτάχυνση” της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση».
Και καταλήγει:
«Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος».
ΜέΡΑ25: Ανασχηματισμός ανάξιος λόγου
Το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, σημειώνει ότι «το “νέο ξεκίνημα” και η “συνέχιση των μεταρρυθμίσεων” που υποτίθεται σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός είναι απόλυτα συνεπή με τη μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική: κάθε λέξη είναι κι ένα ψέμα».
Στην ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Ένας ανασχηματισμός ανάξιος λόγου», επισημαίνει:
«Τι “νέο” έφερε ο ανασχηματισμός; Ακόμα μεγαλύτερη άλωση της Κυβέρνησης και του κράτους από κομματικά στελέχη και παρέλαση “άριστων” επιτελαρχών στην εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας».
Και συμπληρώνει: «Κατά τ' άλλα η “ομάδα των επιτυχιών” έμεινε στη θέση της για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της».
ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος»
«Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού» τονίζει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, που σημειώνει ότι «το δήθεν “νέο ξεκίνημα” ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.».
Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει επίσης ότι ο ανασχηματισμός είναι «άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς.  Η φθορά τους επιταχύνεται».
 
Με πληροφορίες από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: