Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Στ’ άρματα, στ’ άρματα!

Προσπαθώ από χθες το μεσημέρι να φανταστώ την ατμόσφαιρα στη αυριανή εορτή των Θεοφανίων και όλες οι σκέψεις καταλήγουν στη… Σαπφώ Νοταρά. ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ! 
Πρώτο δεδομένο: οι ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί της χώρας αγγίζουν τους 10.000 (Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν συνολικά 9.792, εκ των οποίων 9.146 ενοριακοί και 646 μοναστηριακοί). Δεν υπολογίζονται τα αμέτρητα παρεκκλήσια και ξωκκλήσια και φυσικά οι ιδιόκτητοι ναοί. Στην Κρήτη πάντως που την έχω ζήσει έχουμε 10.000 μόνοι μας! Εδώ η Τήνος -μια σταλιά νησί- και υπολογίζεται ότι έχει πάνω από 1.000 μικρές εκκλησίες… 
Δεύτερο δεδομένο: η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ φτάνει τους 55.000 άνδρες και γυναίκες. Αφαιρουμένων των αξιωματικών, των «γραφιάδων», των υπηρετούντων σε ειδικές δυνάμεις, το πολιτικό προσωπικό και τους «γιωτάδες», μας μένουν - δεν μας μένουν οι 30 - 35.000. 
Τρίτο δεδομένο: η γεωγραφία της χώρας δυσκολεύει –τα μάλα- τις μετακινήσεις. Είτε αυτές είναι προς νησιά και ανθυπονησάκια είτε προς βουνοκορφές και χωριουδάκια (άρα και ναοί) ξεχασμένα κι από τον Θεό! 
Συμπέρασμα: ακόμη και σύμπασα η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. να ασχοληθεί για να μπλοκάρει την απόφαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, σύμφωνα με την οποία «εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων», θα… ζυγιστεί και θα βρεθεί ελλιπής!
Μόνη λύση είναι τόσο η συμμετοχή του συνόλου της δύναμης του Λιμενικού Σώματος όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας! Είναι πολλοί οι Ναοί, Κυριάκο!

Γιώργος Μανετάκης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: