Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Προειδοποίηση από Pfizer - BioNTech: Μην αλλάξετε τις δόσεις, δε θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο

Την ώρα που εξετάζονται σενάρια για χορήγηση μόνο της μιας δόσης του εμβολίου, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο άτομα, λόγω περιορισμένου αριθμού εμβολίων, η Pfizer, σε συνδυασμό με την BioNTech,προειδοποίησαν σήμερα (4/1) πως δεν έχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού θα συνεχίσει να προστατεύει από την Covid-19 αν η ενισχυτική δεύτερη δόση του χορηγηθεί αργότερα από ό,τι δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές.
Αναλυτικότερα, οι εταιρείες, με κοινή τους ανακοίνωση, τόνισαν πως «η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή έλαβε τη δεύτερη δόση μέσα στο χρονικό παράθυρο που καθορίστηκε στον σχεδιασμό της μελέτης», αναφερόμενες στην πρώτη και την ενισχυτική δεύτερη δόση που χορηγούνται σε χρονική απόσταση τριών εβδομάδων.
«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες», υπογράμμισαν, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), να ανακοινώνει επίσης σήμερα πως το μέγιστο χρονικό μεσοδιάστημα 42 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα πρέπει να τηρείται για να επιτυγχάνεται πλήρη προστασία.
Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βασίζονται σε μια μελέτη όπου η χορήγηση δόσεων πραγματοποιήθηκε με απόσταση 19 έως 42 ημερών, σημειώνοντας ότι η πλήρης προστασία έρχεται μόνο επτά ημέρες μετά την ενισχυτική δόση.
«Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό θα απαιτούσε μια παραλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας καθώς και περισσότερα κλινικά δεδομένα για την υποστήριξη μιας τέτοιας αλλαγής, διαφορετικά θα θεωρηθεί "εκτός ένδειξης χρήση"», επισημαίνει ο EMA.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα πως το Βερολίνο εξετάζει αν θα επιτρέψει μια καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, λόγω έλλειψης ποσότητας τους, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.
Ξεχωριστά, η Δανία ενέκρινε μια καθυστέρηση έως και έξι εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης του εμβολίου.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: