Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική

Μεγάλη πρόκληση η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Η χώρα μας θα πρέπει να προτείνει μια βιώσιμη και ποιοτική τουριστική προσφορά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
Το 2020 σημαδεύτηκε από μια αναπάντεχη υγειονομική κρίση η οποία οδήγησε σε τρομακτική οικονομική ύφεση το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται ιδιαίτερα, λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης από τον ελληνικό τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο τουρισμός (HO-RE-CA) έπρεπε να στηριχθεί κατά προτεραιότητα και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε στρατηγικά την οικονομία μας.
Μετά όμως από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. στη μεγαλύτερη κρίση για τον ελληνικό τουρισμό τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα: δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τον τουρισμό καθώς η εθνική πολιτική για τον τουρισμό, όπως παρουσιάζεται με προχειρότητα στο κυβερνητικό σχέδιο, δεν έχει τη θέση που του αξίζει.
Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις που επαναφέρουν την αναγκαιότητα για μετάβαση σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο.
Η πρώτη πρόκληση είναι η επιβίωση και η βιωσιμότητα του τομέα του τουρισμού: τουρισμός είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του, όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. τούς γυρίζει την πλάτη: εμπαίζουν ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, εποχικούς εργαζόμενους, εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία, εποχικούς, τους επαγγελματίες της εστίασης ενώ οι ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020» παραμένουν απλήρωτοι. Η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν προσβολή. Τα δε αντανακλαστικά της στην υιοθέτηση σοβαρών μέτρων στήριξης είναι αντιστρόφως ανάλογα της επικοινωνιακής της ετοιμότητας.
Εμείς, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε την πρότασή μας: Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα και να αιτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ένα το ξεχωριστό, στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης και αναψυχής.
Η επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Είναι σημαντικό, σε άμεσο χρόνο, να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στα ταξίδια και στον προορισμό. Πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, να υποδεχθούμε τους ταξιδιώτες χωρίς παλινωδίες και αντικρουόμενες ενέργειες.
Το πάθημα του καλοκαιριού πρέπει να μας γίνει μάθημα, καθώς η οικονομία αλλά και η υγεία δεν αντέχουν άλλη μια άστοχη διαχείριση.
Εκείνο που απαιτείται είναι μια ασφαλής στρατηγική ανοίγματος που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ως άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα πέταξε ο πρωθυπουργός, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης, όχι όμως τη λύση.
Η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει λάβει πρωτοβουλίες για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, εντείνοντας τις προσπάθειες για:
■ Αρση πατέντας εμβολίων και επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού.
■ Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενιαία διαχείριση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με προοπτική υλοποίησης σε τρίτες χώρες άμεσου ενδιαφέροντος.
■ Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.
■ Εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Η χώρα μας θα πρέπει να προτείνει μια βιώσιμη και ποιοτική τουριστική προσφορά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, πέρα από τα «γνωστά», όπως οι πλούσιοι αλλά αναξιοποίητοι φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι, με τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε εγκαίρως και να «απαντήσουμε» στις προκλήσεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως, που καθορίζουν τη συμπεριφορά του ταξιδιώτη, να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή στον νέο ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται, στις ανάγκες των νέων ταξιδιωτών.
Αμεσα να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής τουριστικής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητάς του ελληνικού τουριστικού κλάδου, όσο και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.
Η χώρα χρειάζεται μια εναλλακτική προοπτική στον τουρισμό. Χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική, νέα τουριστική διακυβέρνηση, νέα τουριστική εκπαίδευση. Χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειάζεται μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία.

Κατερίνα Νοτοπούλου - τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: