Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Πυρά από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσίευση του υπομνήματος Λιγνάδη

Σαφείς προειδοποιήσεις στέλνει η Αρχή προς ιστοσελίδες που δημοσίευσαν αυτούσιο το απολογητικό υπόμνημα του Δημήτρη Λιγνάδη, κάνοντας λόγο για παραβίαση της μυστικότητας της διαδικασίας, αλλά και σοβαρή προσβολή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Η Αρχή θα εξετάσει συνολικά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και, προς το παρόν, καλεί τους διαχειριστές και υπεύθυνους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης.
Η ανακοίνωση
Σε ορισμένες ιστοσελίδες δημοσιεύθηκε αυτούσιο το απολογητικό υπόμνημα γνωστού σκηνοθέτη - ηθοποιού εναντίον του οποίου έχουν υποβληθεί μηνύσεις για διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων. Με την αυτούσια δημοσίευση του εν λόγω υπομνήματος δεν παραβιάστηκε μόνον η αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, αλλά επήλθε παράλληλα και σοβαρότατη προσβολή των ευαίσθητων δεδομένων προσώπων, τα οποία ρητά κατονομάζονται στο υπόμνημα ή των οποίων θα ήταν δυνατή η ταυτοποίηση.
Η Αρχή, επιφυλασσόμενη να εξετάσει συνολικά τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που ανακύπτουν, καλεί τους διαχειριστές και υπευθύνους των συγκεκριμένων ιστοσελίδων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης προς τη σχετική νομοθεσία και κατ΄ ελάχιστον να προβούν αμελλητί στη διαγραφή από το κείμενο του υπομνήματος των ονομάτων ή των τυχόν υφισταμένων στοιχείων ταυτοποίησης συγκεκριμένων προσώπων και να μην επαναλάβουν στο μέλλον την ίδια ή αντίστοιχη δημοσιοποίηση.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: