Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Μητσοτάκης: Το metoo είμαι εγώ...

Χειρότερο ακόμα και από την κομματική χροιά που θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός, φέρνοντας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη βουλή για το σκάνδαλο Λιγνάδη, είναι το victim blaming που επιχείρησε από το βήμα της βουλής και η του προσπάθεια να καρπωθεί οφέλη από το κίνημα
#metoo.
Την ώρα που μια ολόκληρη χώρα, περιμένει ματαίως, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ή έστω μια ειλικρινή συγγνώμη, που εν αγνοία τους όπως λένε, τοποθέτησαν τον Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι της πρώτης σκηνής της χώρας, ο πρωθυπουργός μας είπε πως το σκάνδαλο παρέμενε στην σκιά τόσα χρόνια, εξαιτίας της ομερτάς στον χώρο του πολιτισμού! Τα θύματα σιωπούσαν εξαιτίας μιας ομερτά που αφορά τον πολιτισμό. Αρα έφταιγαν οι επιζώντες, οι επιζήσασες και οι καλλιτέχνες.
Δεν σιωπούσαν από φόβο, ούτε γιατί δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα στους θεσμούς, στα ΔΣ των δραματικών. Δεν σιωπούσαν γιατί τα πρόσωπα αυτά έχαιραν εκτίμησης του κόσμου της πολιτικής και της διανόησης (βλέπε Μπαμπινιώτη), όχι εξαιτίας του σιωπητηρίου στα ιδιωτικά σχολεία που δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την αποσιώπηση του εγκλήματος, αντιθέτως εκβιάζουν εκπαιδευτικούς να υπογράψουν ανακοινώσεις, ούτε καν γιατί δεν είχε προηγηθεί η γενναία κίνηση της Μπεκατώρου.
Αλλά γιατί υπήρχε ομερτά, συγκεκριμένα στον χώρο του πολιτισμού και μόνο. Άρα που διαφωνεί ο πρωθυπουργός με τον κο Λιγνάδη ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι συνάδελφοι του ευθύνονται για τις ανυπόστατες κατά την γνώμη του καταγγελίες, δείχνοντας τον ΣΕΗ; Που διαφοροποιούνται ο πρωθυπουργός και η -απούσα σήμερα από την βουλή- κυρία Μενδώνη, από τον Λιγνάδη, όταν και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ευθύνονται η Κονιόρδου και ο Σκουρολιάκος που ήταν ηθοποιοί και όφειλαν να γνωρίζουν;
Θα μου πείτε, τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση, που ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως την παραίτηση Μενδώνη την απαιτεί το σύνολο του κόσμου του πολιτισμού, γιατί η υπουργός ξεμπλόκαρε την επένδυση του Ελληνικού. Υπήρχε μία εμμονή δηλαδή στον καλλιτεχνικό κόσμο που ήθελε να αποτρέψει την δημιουργία Καζίνο και μητροπολιτικού πάρκου στην παραλιακή.
Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι τυχαία, αποτελεί συνέχεια της περίφημης φράσης της Λ. Μενδώνη «Δεν αποπέμπουμε τον Λιγνάδη γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες». Δεν υπήρχαν τα θύματα του Λιγνάδη για την κυβέρνηση, ήταν αόρατα. Έγιναν ορατά μετά την δημοσιοποίηση της πρώτης καταγγελίας που δεν είχε παραγραφεί. Αόρατοι είναι και οι καλλιτέχνες στα μάτια του πρωθυπουργού. Γιατί αν τους υπολόγιζε, δεν θα τολμούσε να τους ενοχοποιήσει για ομερτά, ούτε θα υποστήριζε πως ευεργετήθηκαν από την Λ. Μενδώνη οι άνθρωποι που αποτελούν εργαζόμενους του πιο πληττόμενου κλάδου από την πανδημία και αρκετοί από αυτούς ζουν με συσσίτιο.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αφού είπε ψευδώς ότι σε ημερίδα της κυβέρνησης πρωτομίλησε η Μπεκατώρου, αφού έδωσε και συμβουλές στο κίνημα #metoo, προχώρησε με περισσή αλαζονεία στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι τα θύματα μίλησαν τώρα γιατί το επέτρεψε η δική του κυβέρνηση!
«Αυτοί οι πολίτες που μίλησαν και μιλούν σήμερα προφανώς αισθάνονται άνετα να το κάνουν. Δεν θα αποδώσω κάποια κομματική διάσταση κ. Τσίπρα. Αισθάνθηκαν την ασφάλεια να πουν τώρα την ιστορία τους, στο παρελθόν δεν μπορούσαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα έβρισκαν την πολιτική υποστήριξη. Είναι κάτι που αλλάζει πλέον επί αυτής της κυβέρνησης και είμαστε πολύ υπερήφανοι. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για κάποιον που έχει υποστεί αυτό το βαρύ τραύμα» είπε επί λέξει ο πρωθυπουργός.
Δεν είμαστε λίγες και λίγοι όσοι και όσες μουδιάσαμε ακούγοντας αυτά τα λόγια, με την σκέψη ότι τα ακούν την ίδια στιγμή οι επιζώντες και οι επιζήσασες. Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού, στο φαιδρό έτσι κι αλλιώς ερώτημα «γιατί τώρα;». Γιατί έχουμε ΝΔ; Η απόλυτη εργαλειοποίηση του #metoo, η απόλυτη χλεύη απέναντι στα θύματα, ο απόλυτος πολιτικός καιροσκοπισμός και πιο τρανή απόδειξη, ότι ο πρωθυπουργός -και οι επικοινωνιολόγοι του απ’ότι φαίνεται- δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Αποστρέφουν το βλέμμα από τα θύματα και το κοινό αίσθημα που είναι συγκλονισμένο και απευθύνονται μόνο στους ψηφοφόρους που τους ενδιαφέρει να συγκρατήσουν. Το μόνο που δεν είπε ευθέως ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή είναι: Εγώ είμαι το #metoo, κατά το Λουδοβίκειο «L’etat c’est moi».
Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελληνική κοινωνία, είναι τόσο ανατρεπτικά για την ίδια τη δομή της, την κουλτούρα και την παιδεία μας, που όσες κρυψώνες και να επινοεί ο Κ. Μητσοτάκης για τον ίδιο και την υπουργό του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρωστούν στο ΥΠΠΟ, δεν αποσιωπάται ο σεισμός. Γιατί πολύ απλά, η δόνηση του μας διαπερνά. Σωματικά, ψυχικά, διανοητικά. Γι’αυτό ας σωπάσουν τελικά αν δεν έχουν μια γενναία συγγνώμη να προσφέρουν, ας αφήσουν στην άκρη την έπαρση και την αλαζονεία, τουλάχιστον για όσο μιλούν οι άνθρωποι μέσα από τις πληγές τους. 
 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: