Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία: Με απεργιακή συγκέντρωση απαίτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό πολλαπλά εκτεθειμένο απαίτησαν με την απεργιακή τους κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Τρίτη, ενώ η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πανελλαδική στάση εργασίας.
«Ως εδώ με τον κυβερνητικό εμπαιγμό - Τώρα μέτρα για την υγεία του λαού. Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή - Δωρεάν Υγεία για κάθε ασθενή» έγραφε το πανό της ΟΕΝΓΕ στέλνοντας το μήνυμα της κινητοποίησης.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ζητώντας επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, Συνδικάτα και Σύλλογοι από άλλους κλάδους καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών. Τονίζοντας ότι «ο αγώνας σας είναι αγώνας για την υγεία του λαού» υπογράμμισε ότι «έχετε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων». (Δείτε βίντεο εδώ)
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καταδίκασε την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος φοιτητών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί δεν αντέχουν άλλο την ειδυλλιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία και που είναι αφόρητη για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου, γιατροί και νοσηλευτές έχουν μετατραπεί σε περιοδεύοντα θίασο πηγαίνοντας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ έχει αυξηθεί η νοσηρότητα και θνησιμότητα από άλλες παθήσεις.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση ενάντια στους υγειονομικούς και έχει στήσει βιομηχανία διώξεων απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Τόνισε ότι ο αγώνας που δίνουν έχει αγκαλιαστεί από πλήθος συνδικάτων τα οποία εκφράζουν τη στήριξή τους. (δείτε βίντεο πάνω)
Την άρνηση του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί μαζί τους κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννακός, ενώ ο Π. Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ανέδειξε και αυτός τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων και κατήγγειλε την πολιτική που ενισχύει τη δράση των επιχειρήσεων στην Υγεία.
 
Οι υγειονομικοί διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα:
  • Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και αξιοποίησή τους για νοσηλεία ασθενών με Covid-19.
  • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας των κρουσμάτων κορονοϊού.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών.



Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: