Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Θεσμοί - Έκθεση αξιολόγησης: Ζητούν την επαναφορά των πλειστηριασμών

Την μερική άρση του παγώματος των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 9ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Την μερική άρση του παγώματος των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 9ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επίσης, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού προς στο τέλος του 2020, οι αρχές ανέστειλαν όλα τα μέτρα επιβολής σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των προπαρασκευαστικών της βημάτων, τα οποία μπορούν να ληφθούν αρκετοί μήνες. Ένα τέτοιο γενικευμένο πάγωμα όλων των βημάτων επιβολής, εάν παρατείνεται, μπορεί προσβολή σε έναν γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες και εξυπηρετητές προς τα εμπρός. Οι αρχές καλούνται έτσι να υιοθετήσουν προσωρινά και πιο στοχοθετημένα λύσεις εγκαίρως, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Σε σχέση με το πτωχευτικό η Κομισιόν αφού στέκεται στις καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου πλαισίου υπενθυμίζει με νόημα την εκκίνηση του Νόμου από 1 η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα κρούει το καμπανάκι για τις εκκρεμότητες με τις ΚΥΑ αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα σύνδεσης με τα συστήματα των τραπεζών. «Καμπανάκι» κρούει και για την εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, εκτιμώντας πως ο στόχος του 2021 φαντάζει λιγότερο εφικτός. Τέλος, όσον αφορά στον «Ηρακλή» η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκτασή του για ακόμη 18 μήνες.

Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: