Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Των εργολάβων... στη Βουλή

Ο Αδωνις Γεωργιάδης «έκλεψε» την παράσταση στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, επιτιθέμενος σε όσους έκαναν κριτική για την «βίαιη είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων» ● «Κόπηκε» στον αέρα η ομιλία του Σ. Φάμελλου ● Για θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων μιλάει η αντιπολίτευση.
Δημόσια έργα, τα... λιγουρεύεστε; Μόνο αυτό δεν είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνης Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που τα δίνει όλα στους εργολάβους, ακόμη και το να επιλέγουν ποιοι ιδιώτες θα επιβλέπουν την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων με το Δημόσιο.
Οπως αναμενόταν, ο υπουργός με τις χιλιάδες ώρες «πτήσης» στα κανάλια και τις τηλεπωλήσεις έκλεψε την παράσταση στην Επιτροπή της Βουλής επιτιθέμενος σε όσους έκαναν κριτική για τη «βίαιη είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων», όπως τη χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
Τα σφοδρότερα πυρά του Αδωνη είχαν στόχο τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος λίγο πριν είχε «κοπεί στον αέρα» από τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βλάχο. Ο κ. Φάμελλος μιλούσε μέσω τηλεδιάσκεψης μέχρι τη στιγμή που στην οθόνη φάνηκε κάποιος να κουνά τον κέρσορα και να διακόπτει τη σύνδεση, επειδή είχε «ξεπεράσει τον χρόνο» όπως δικαιολογήθηκε ο πρόεδρος.
Ο κ. Γεωργιάδης πήρε στη συνέχεια τον λόγο, σχολίασε τη στεντόρεια φωνή (!) και τον οίστρο του Σ. Φάμελλου, χαρακτηρίζοντάς τον ταυτόχρονα «συμπαθή» ως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «τον έβριζαν τότε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, άρα κάτι καλό είχε κάνει». Ο κ. Φάμελλος είχε από προχθές ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 219 που επιτρέπει την «ήπια αξιοποίηση» των περιοχών Natura 2000. Στη χθεσινή του παρέμβαση, λίγο πριν τον εξαφανίσουν τα κομφόρ της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Φάμελλος είχε προλάβει να μιλήσει για νομοθέτηση κατά παραγγελία των συμφερόντων, εξαφάνιση των μικρομεσαίων τεχνικών εταιρειών προς όφελος των λίγων μεγάλων και μετατροπή του ΤΕΕ σε παράρτημα της κυβέρνησης εις βάρος της ανεξαρτησίας του και προς όφελος των «γαλάζιων παιδιών».
Σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση ο Αδωνης μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη συνεργασία του με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για το νομοσχέδιο των 342 σελίδων. Αλλωστε, λίγο πριν ο κ. Καραμανλής είχε αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του όχι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, που «επιταχύνει τα έργα και ενισχύει τη διαφάνεια» όπως είπε, αλλά για να εκθειάσει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που σπιλώνεται ενώ έχει «εμφανές έργο, όπως στα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης». Σαν να μην έφτανε η έλλειψη των ικανοτήτων περφόρμερ του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί το όνομά του επιτιθέμενος και σε όσους «καραμανλικούς» ασκούν κριτική στην κ. Μενδώνη συμμετέχοντας με «δόλιο τρόπο στη σπίλωση και του πρωθυπουργού».
Ο υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που είχε ακουστεί προηγουμένως για τις παραχωρήσεις στους ιδιώτες. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μ. Κατρίνης, είχε επισημάνει ότι ο ανάδοχος δεν θα επιλέγει αλλά θα πληρώνει κιόλας τον επιβλέποντα του έργου. Ο κ. Μαμουλάκης στηλίτευσε τα «παράθυρα διασπάθισης δημόσιου χρήματος», τον κίνδυνο «σπασίματος» των συμβάσεων στο ύψος των 2.500 ευρώ (αυτές δεν θα δημοσιεύονται καν στη Διαύγεια) και την κατάργηση του πιστοποιητικού από το ΣΕΠΕ προκειμένου κάποιος να αναλαμβάνει δημόσιο έργο.
Για «θεμελιακό πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων» έκανε λόγο ο τομεάρχης Υποδομών ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, όταν «ο ελεγχόμενος θα επιλέγει και θα πληρώνει τον ελεγκτή του, χωρίς κανείς να μπορεί να πει πώς θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, πώς θα εγγυάται η υλοποίηση των έργων στην ώρα τους, πώς δεν θα υπάρχει ενδεχομένως αύξηση του κόστους». Τις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιοχές Natura θύμισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, πριν εισπράξει «λούσιμο» από τον Αδωνη, που τον αποκάλεσε «προσωποποίηση του παραλόγου» και αγνοούντα την πολιτική επειδή τη γνώρισε κάνοντας «ωραία ζωή στις Βρυξέλλες» όπου «τον έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου».

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: