Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Πόσες είναι τελικά οι ΜΕΘ;

Ακούμε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική έχει φτάσει στο ζενίθ και ανησυχούμε. Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο επειδή δεν ξέρουμε πόσες είναι οι ΜΕΘ ούτε γιατί αφού είμαστε μια ανάσα πριν από το αδιέξοδο δεν έχει δρομολογηθεί διαδικασία επίταξης των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας είχε πει ότι οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανέρχονται σε 718. Τώρα μαθαίνουμε ότι πληρότητα έφτασε στο 90%, καθώς από τα 262 κρεβάτια είναι γεμάτα τα 235. Οι υπόλοιπες τι απέγιναν;
Και μήπως είναι εξίσου μπερδεμένα τα πράγματα με τις περίπου 1300 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, που βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Υγείας υπάρχουν; Μάλιστα η κυβέρνηση επαίρεται ότι διπλασίασε τον αριθμό των ΜΕΘ που παρέλαβε αναγνωρίζοντας, τουλάχιστον, ότι πολλά έγιναν χάρη σε δωρεές.
Αλλά τι ακριβώς έγινε; Γιατί αν πράγματι υπήρχαν οι 1300 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε κάθε τόσο σε οριακή κατάσταση, δεν θα είχαν πεθάνει τόσοι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και δεν θα επιβαλλόταν ο δραματικός περιορισμός των χειρουργείων με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία χιλιάδων ανθρώπων.
Οι πληροφορίες που έρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία είναι για απλές κλίνες που βαφτίζονται ΜΕΘ παρόλο που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.
Το είδαμε στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στο Κιλκίς. Οι αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων εξαντλήθηκαν και το υγειονομικό προσωπικό (που ποτέ δεν πήρε καμία οικονομική ενίσχυση παρά τις αλλεπάλληλες προαναγγελίες "δώρου") προσπάθησε με αυταπάρνηση να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί.
Αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία που δίνουν οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και αυτά που δίνει το υπουργείο Υγείας θα νομίσει πως πρόκειται για διαφορετικές χώρες.
Είναι, προφανώς, σκόπιμη η αδιαφάνεια που συντηρεί η κυβέρνηση για όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ούτε στους εμβολιασμούς (πόσοι έχουν εμβολιαστεί πέρα από αυτούς που εμβολιάζονται βάσει ηλικιακού κριτηρίου;) ούτε στο προσωπικό (διαφημίζονται προσλήψεις που δεν έχουν γίνει και λήγουν συμβάσεις) ούτε βέβαια στις δυνατότητες νοσηλείας.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ σαν κτήμα της και αδιαφορεί πλήρως για την κοινωνική αγωνία που προκαλεί η αβεβαιότητα για την αντοχή του και η έλλειψη βούλησης και σχεδίου για την ενίσχυσή του.
Η υποχώρηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και η διαπλοκή της με πολλά ΜΜΕ της επιτρέπουν να συσκοτίζει, να αποπροσανατολίζει, να καλλιεργεί σύγχυση, να παραπλανά.
Πόσες είναι τελικά οι ΜΕΘ; Οσες πει ο Κικίλιας. Ποιος θα αποδείξει το αντίθετο;

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: