Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που είχε καταργήσει

Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στην Βουλή για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ήταν και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Εκπαίδευση, θεματική, την οποία ωστόσο η κυβέρνηση εξόρισε από τα σχολεία το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του μετά την συζήτηση στην Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «ρεσιτάλ υποκρισίας», αφού «με πρωτοβουλία της κυβέρνησής του και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως καταργήθηκε η «Θεματική Εβδομάδα», ο παιδαγωγικός θεσμός που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να συζητούνται θέματα όπως αυτό».
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι, όπως είχε καταγγελθεί τον Ιανουάριο του 2020, με πολιτική απόφαση, έγινε αναστολή του βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», το οποίο παραπέμφθηκε σε επανεξέταση από τη νέα διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό του ρεσιτάλ υποκρισίας, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι από τον Σεπτέμβριο θα εισαχθεί στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Άραγε δεν τον ενημέρωσε κανείς ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησής του και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως καταργήθηκε η «Θεματική Εβδομάδα», ο παιδαγωγικός θεσμός που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να συζητούνται θέματα όπως αυτό;
Κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου θεσμού, οι μαθητές του Γυμνασίου συζητούσαν ζητήματα όπως οι σχέσεις των δύο φύλων, η σεξουαλικότητα, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ υποκύπτοντας στις κραυγές των υπερσυντηρητικών κύκλων που την στηρίζουν.
Ωστόσο, το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που φανερώνει όχι μόνον την υποκρισία αλλά και την ακρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες και ενώ είχε ξεσπάσει το κίνημα #MeToo, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζητούσαν την επαναφορά της «Θεματικής Εβδομάδας».
Στην τροπολογία, με θέμα την «Επαναφορά της Θεματικής Εβδομάδας», την οποία υπέγραφαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, (Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Βαγενά Άννα, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βέττα Καλλιόπη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Χρηστίδου Ραλλία), αναφερόταν ότι «η αναγκαιότητα του θεσμού επιβεβαιώθηκε και από έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έλαβαν χώρα από το ΙΕΠ και κατέδειξαν τη χρήσιμη και αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού μέτρου, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους εφήβους και τις έφηβες του Γυμνασίου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σώμα και η διατροφή, οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές σχέσεις, η κυκλοφοριακή αγωγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2018-2019 έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας».
«Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας που κατήργησε τον επιτυχημένο θεσμό της Θεματικής Εβδομάδας, δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, ενώ η αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης επιβάλλεται από το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και αποτελεί απόδειξη μιας ειλικρινούς στάσης και θέσης στο κίνημα #ΜeΤoo, σε κάθε θύμα έμφυλης βίας, άλλως θα πρόκειται περί πολιτικής υποκρισίας», σημείωναν οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολογική έκθεση.
Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, το κόμμα της αξιωματικής τονίζει: «Προκαλούμε την κυβέρνηση, αν εννοεί αυτά που είπε ο πρωθυπουργός , να την υιοθετήσει, ώστε από τη φετινή σχολική χρονιά και όχι από την επόμενη, να προβληματιστεί η σχολική κοινότητα για τα ζητήματα που θέτει το κίνημα #MeToo».
Τέλος και ο «Φρίξος»
Σε ό,τι αφορά στο βραβευμένο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», είχε ξεκινήσει από μια συγγραφική ομάδα νηπιαγωγών και δασκάλων στο Ρέθυμνο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και για την αποτροπή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και των φαινομένων παιδεραστίας. Εφαρμοζόταν ανελλιπώς κάθε σχολική χρονιά από το 2015 σε παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Το 2019, ο «Φρίξος» έλαβε το παγκόσμιο βραβείο αριστείας και καινοτομίας εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, με πολιτική απόφαση, έγινε αναστολή του προγράμματος και παραπέμφθηκε σε επανεξέταση από τη νέα διοίκηση του ΙΕΠ.
«Να υπογραμμίσουμε ότι παράγοντες της εκκλησίας έκαναν, την προηγούμενη περίοδο, παρεμβάσεις για τέτοια προγράμματα και υπήρξε σχετική αρθρογραφία σε εκκλησιαστικά site που έκαναν λόγο, από τον Νοέμβριο, για “απαράδεκτο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για νήπια” αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα…», αναφερόταν στην σχετική καταγγελία από την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: