Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΠΟΥ: ανισότητες υγείας

«Ο κόσμος μας είναι άνισος». Με αυτή τη φράση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε το στίγμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου) απευθύνοντας πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, πιο υγιούς κόσμου.
Η Covid-19 υπογράμμισε το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι ζουν πιο υγιείς και έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από άλλους, λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν. Την ίδια ώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων αγωνίζονται να ανταποκριθούν με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα, αντιμετωπίζουν φτωχότερες συνθήκες στέγασης και εκπαίδευσης, λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, βιώνουν μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων και έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, ασφαλή τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ανθρώπων, ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρο θάνατο. Παράλληλα βλάπτουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
«Δεν είναι μόνο άδικο: Μπορεί να προληφθεί», διαμηνύει ο ΠΟΥ και καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες έχουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία, καθώς και να παρακολουθούν τις ανισότητες στην υγεία και να εξασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται οι άνθρωποι.
Η Covid-19 έχει χτυπήσει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πιο έντονος στις ήδη ευάλωτες κοινότητες, που είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πιο πιθανό να έχουν βιώσει δυσμενείς συνέπειες ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.
Εδώ ακούει κανείς;

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: