Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Χατζηδάκης: Το ελαστικό ωράριο είναι προς όφελος των... εργαζόμενων - Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εργασιακή ευελιξία» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την καταστρατήγηση του οκταώρου - Να κάνει το άσπρο μαύρο προσπάθησε ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης - «Μη διανοηθεί να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον Κ. Μητσοτάκη
Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει. Μιλώντας στον τηλ. σταθμό Σκάι, ο Κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να εμφανίσει την ελαστικοποίηση του ωραρίου ως... διευκόλυνση των εργαζομένων, ενώ ισχυρίστηκε πως το καθεστώς της ατομικής σύμβασης είναι κάτι που ισχύει ήδη!
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως όλες οι αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο αν τις ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, τη στιγμή που ο ίδιος έχει υπονομεύσει ανοιχτά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει το υπουργείο του. Δείτε το βίντεο:
 
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με κατάργηση 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες – Μη διανοηθεί να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή
Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.
Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων.
Απάντηση Χατζηδάκη
«Εμείς προστατεύουμε τον εργαζόμενο και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ τα fake news», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Ακόμα επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον ‘πόλεμο’ στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση!».
Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδομεί την ανακοίνωση του υπουργού, τονίζοντας ότι «όλο το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και τώρα επιχειρεί να την μονιμοποιήσει κιόλας».
«Ο κ. Χατζηδάκης θέλει να κρύψει ότι Μητσοτάκης σημαίνει κατάργηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων.
Αφού πρώτα η κυβέρνησή του διέλυσε την Επιθεώρηση Εργασίας έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή.
Σχεδιάζει να θεσμοθετήσει:
  • ​​τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, καταργώντας το 8ωρο και αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτικών εκβιασμών.
  • ​τα συνεχόμενα 10ωρα με διάρκεια μέχρι και έξι μήνες, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής εργασίας».
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Προκαλείτε και εμπαίζετε τους εργαζομένους
Σε δήλωση της η τομεάρχισσα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας τόνισε:
“Οι δηλώσεις του κ.Χατζηδάκη αποτελούν συνεχή πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους. Την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου, τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών, υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι πρός όφελός τους. Προφανώς, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα!
Η κυβέρνηση θα λάβει τη δυναμική απάντηση του κόσμου της εργασίας εάν αποτολμήσει να φέρει αυτές τις αντικοινωνικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Εμείς, από την πλευρά μας, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων, των οποίων αυτή η κυβέρνηση συστηματικά υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον τους!”
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: