Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Σκόπια: Ξηλώνεται η... μακεδονική γαλέρα του Γκρουέφσκι

Ο δήμαρχος Σκοπίων μιλά στο ethnos.gr για τη προσπάθεια αποκαθήλωσης του πρότζεκτ «Σκόπια 2014», τον Κώστα Μπακογιάννη, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και τον Γιάννη Μπουτάρη
Παρελθόν θα είναι τις επόμενες βδομάδες μία από τις τρεις … μακεδονικές γαλέρες που «ναυπήγησε» ο Γκρουέφσκι στις κοίτες του ποταμού Βαρδάρη (Vardar)-στο πλαίσιο του περιβόητου πρότζεκτ Σκόπια 2014, επιχειρώντας μαζί με την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών προσωπικοτήτων αλλά και μπαρόκ προσόψεων στο κέντρο της πόλης να σφυρηλατήσει την «εθνική μακεδονική συνείδηση» τα προηγούμενα χρόνια.
Από την Δευτέρα 5 Απριλίου ξεκίνησε η απομάκρυνση της πρώτης γαλέρας, αφαιρώντας ειδικά συνεργεία τον εξοπλισμό της, όπως καρέκλες και τραπέζια. Όλο το κόστος αποσυναρμολόγησης και ρυμούλκησής της δεν θα επιβαρύνει το δήμο οικονομικά αλλά την εταιρία που την διαχειρίζονταν. «Σε μερικούς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η απομάκρυνση της δεύτερης γαλέρας» δήλωσε στο ethnos.gr ο Πέτρε Σιλέγκοφ.
Αφορμή για το ξήλωμα της γαλέρας είναι ο κίνδυνος πλημμύρας κάθε φορά που φουσκώνει ο Βαρδάρης καθώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ροή των υδάτων του ποταμού, μειώνοντας την κατά το 1/3. Εκτός, όμως, από τον παράγοντα «ασφάλεια πολιτών», η ρυμούλκησή της από την κοίτη του Βαρδάρη έχει να κάνει και με την προσπάθεια του δημάρχου Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ να απαλλαγεί η πόλη από το εγκληματικό και παράλογο σχέδιο του Γκρουέφσκι, όπως δηλωσε στο ethnos.gr, δημιουργώντας μια σύγχρονη, πόλη κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών.
«Για μένα η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της πόλης, επειδή οι τρεις ψεύτικες γαλέρες βρίσκονται μέσα στο ποτάμι και μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην πόλη από το ενδεχόμενο υπερχείλισης των υδάτων. Πέρα, όμως, από επικίνδυνο είναι ένα άχρηστο πρότζεκτ που δεν χρειάζεται να έχουμε στο κέντρο της πόλης. Δεν ανήκει στην παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας» δήλωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Σκοπίων.
Το πρότζεκτ 'Σκόπια 2014' στοίχησε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με ανδριάντες ηρώων, με πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο, ρωμαϊκές αψίδες θριάμβου, δημόσια κτίρια με προσόψεις αρχαιοελληνικού ρυθμού, ακόμα και τριήρεις στην κοίτη του Βαρδάρη με στόχο να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα του σλαβομακεδονικού πληθυσμού.
Οι Γαλέρες του Βαρδάρη
Η κατασκευή και των τριών καραβιών που δεσπόζουν στο ποταμό Βαρδάρη-αν και δεν είναι πλωτός-, ξεκίνησε το 2012. Για την δημιουργία τους διατυπώθηκαν εξαρχής σημαντικές διαφωνίες καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες θα αντιμετώπιζαν κάποια στιγμή πρόβλημα με τα νερά του Βαρδάρη, λόγω χαμηλής βυθοκόρησής τους, χωρίς ωστόσο να… εισακουστούν. Ενδεικτικό είναι ότι «γαλέρες» μισο… βυθίστηκαν στο ποτάμι το 2018 όταν έπληξαν την περιοχή έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι γαλέρες παραχωρήθηκαν έναντι πολυετών μισθώσεων σε ιδιωτικές εταιρίες και λειτουργούν ως ρεστοράν, μπαρ, καφετέριες και ξενοδοχεία.
Αρχικά λειτούργησε ως εστιατόριο αλλά έκλεισε το 2016 καθώς, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, ήταν αδύνατη η εξυπηρέτηση των πελατών αφού το καράβι γειτνίαζε με εργοτάξιο το οποίο στήθηκε για να κατασκευαστεί ακόμη ένα φαραωνικό έργο του πρότζεκτ 2014, μια ΄ρόδα-μάτι' όμοια με κείνη του Λονδίνου (London eye-το οποίο τελικά δεν προχώρησε) αλλά και μία γέφυρα που θα ένωνε τις δύο κοίτες του ποταμού. Με την ολοκλήρωση της γέφυρας και την απομάκρυνση του εργοταξίου το 2018 η γαλέρα δεν επαναλειτούργησε ως εστιατόριο. Η προσπάθεια απομάκρυνσης των τριήρων ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με τον Πέτρε Σιλέγκοφ να αναλαμβάνει να τρέξει όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.
«Άχρηστο το άγαλμα με το… άλογο στην κεντρική πλατεία»
Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απομάκρυνση των αγαλμάτων από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων αλλά και περιμετρικά του Βαρδάρη εξήγησε ότι αυτά δεν βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της πόλης των Σκοπίων αλλά ανήκουν (ιδιοκτησιακά) στο δήμο Centar. Στον δήμο του Κέντρου ανήκει και η αρμοδιότητα παρέμβασης στις προσόψεις των μπαρόκ δημόσιων κτιρίων.
«Ελπίζω ότι θα απομακρυνθεί το άλογο από την κεντρική πλατεία και ενθαρρύνω τον κεντρικό δήμο να συνεχίσει τηn πολιτική απομάκρυνσης αυτών των στοιχείων αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να το απαιτήσω γιατί δεν ανήκει στη δικαιοδοσία μου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να έχουμε τις συγκεκριμένες κατασκευές στο κέντρο της πόλης. Δεν αποτελούν μέρος της παράδοσής μας, της κουλτούρας μας. Δεν έχουν κάποιο νόημα να βρίσκονται εκεί. Είναι άχρηστα».
Ανταλλάξαμε ευχές με Μπακογιάννη - Η πανδημία ατόνισε την συνεργασία
Αναφερόμενος ο Πέτρε Σιλέγκοφ στις σχέσεις της πόλης των Σκοπίων με αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά και το άνοιγμα που επιχείρησαν τα προηγούμενα χρόνια οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι όλοι οι σχεδιασμοί πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας. «Έστειλα επιστολές συγχαρητηρίων στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης όταν ανέλαβαν τα ηνία οι νέοι δήμαρχοι. Είναι καλό για τις πόλεις μας να συνεργάζονται. Δυστυχώς, όμως δεν καταφέραμε να συναντηθούμε όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε στην επιστολή μου. Δεν είχα, όμως, καμία απάντηση από το δήμο Θεσσαλονίκης. Με τον Κώστα Μπακογιάννη ανταλλάξαμε ευχετήριες επιστολές και κατά την περίοδο του νέου έτους» είπε στο ethnos.gr o Πέτρε Σιλέγκοφ. «Απαντήσαμε στην επιστολή συγχαρητηρίων όπως απαντάμε και σε όλες τις αντίστοιχες επιστολές» τόνισαν στο ethnos.gr αρμόδιες πηγές του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόσκληση Σιλέγκοφ σε Ζέρβα τον περασμένο Νοέμβριο
Ο Πέτρε Σιλέγκοφ προσκάλεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στις 13 του περασμένου Νοέμβρη προκειμένου να παραβρεθεί στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης. Ωστόσο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λόγω της πανδημίας και της πίεσης που δεχόταν το σύστημα υγείας της πόλης εκείνη την περίοδο, αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του, εξήγησε στο δήμαρχο Σκοπίων ότι δεν ήταν εφικτή η παρουσία του στη γειτονική χώρα. «Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα θέμα» ανέφεραν πηγές του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Με τον Μπουτάρη γίναμε φίλοι»
Σχολιάζοντας ο Πέτρε Σιλέγκοφ την αλλαγή σελίδας στο δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «υπάρχει διαφοροποίηση». «Με τον Γιάννη Μπουτάρη γίναμε φίλοι, με επισκέφτηκε πολλές φορές στα Σκόπια, εγκαινιάσαμε έκθεση τέχνης παραγωγής του MOMus. Όλα ήταν πολύ καλά. Πιστεύω, όμως, όλα θα ομαλοποιηθούν γρήγορα μετά την πανδημία. Εκτιμώ ότι κάποια πράγματα πήγαν πίσω εξαιτίας της πανδημίας και όχι για κάποιο άλλο λόγο και από τη στιγμή που θα συναντηθούμε όλα θα ομαλοποιηθούν». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα τρέξουν και όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δήμων Σκοπίων-Θεσσαλονίκης.
 
Τίμος Φακαλής
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: