Σάββατο 10 Απριλίου 2021

«Ο φερετζές του καλού εργοδότη έπεσε!»

Το προσωπείο του …καλού εργοδότη έπεσε. Ο «μύθος» του επιχειρηματία που δήθεν βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ο Όμιλος Σκλαβενίτη μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε προς αφεντικά και εργάτες είναι δύο αντίπαλοι κόσμοι…
Μπροστά στο κέρδος όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η εργοδοσία δεν έκλεισε καταστήματα που υπήρχαν πολλαπλά κρούσματα. Καταστήματα δεν έκλεισαν ακόμα και όταν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές… Όταν εργαζόμενοι του Ομίλου χτυπημένοι από τη νόσο άφησαν την τελευταία τους πνοή. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν πάει …«περίπατο». Η επιχείρηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης του προσωπικού.
«Μετράμε ήδη δύο νεκρούς από κορωνοϊό» καταγγέλλουν τα Σωματεία των εργαζομένων στο Σκλαβενίτη και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εργαζόμενοι απειλούνται. Εργαζόμενοι απολύονται επειδή μπήκαν καραντίνα. Απλήρωτες και «μαύρες» υπερωρίες είναι καθημερινό φαινόμενο…
Τα κέρδη τους οι νεκροί μας
Με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου «από επιπλοκές κορωνοϊού» που «εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη», το «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα», δημοσίευσε κείμενο – καταγγελία σχετικά με την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση σημειώνοντας:
«Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς (ο δεύτερος στον Πειραιά), παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει στο κείμενο του ο Σωματείο.
Και συνεχίζει: «Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας».
Απέλυσαν υπάλληλο γιατί ήταν πιθανό κρούσμα!
Στις αρχές Αρπιλίου το Σωματείο Εμπο/λων – Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας με ανακοίνωση του είχει καταγγείλει την απόλυση εργαζόμενου σε Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης» στις περιοχές Λάρυμνας, Μαλεσίνας, επειδή ήταν πιθανό κρούσμα!
«Αυτός ο εργοδότης δεν άντεξε το “κακό” πρόσωπο της συναδέλφου, που μπήκε υποχρεωτικά σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα. Συγκεκριμένα όταν ολοκληρώθηκαν οι μέρες τις καραντίνας και ήταν να επιστρέψει, της έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει το λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Ταυτόχρονα την ενημέρωσε πως θέλει να κάνουν μια κουβεντούλα όταν θα επιστρέψει. Όταν επέστρεψε πάλι χωρίς καμία δικαιολογία ή λειτουργική ανάγκη την άλλαξε από το προκαθορισμένο πόστο εργασίας Και μετά από μια εβδομάδα μέσα σε τρομοκρατικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η περιβόητη κουβεντούλα, η οποία ήταν λιτή και περιορισμένη στην έκφραση “έλα πήγαινε σπίτι σου, απολύεσαι”», σημείωνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σωματείου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση καταγγελία:
«Μετά τα παλαμάκια και τις διαφημίσεις με τα μπράβο στο προσωπικό (για τα μάτια του κόσμου) και το κτίσιμο δήθεν κοινωνικού προφίλ από τις εταιρείες, απομένει η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ. Έχουν πάρει τόσο αέρα τα πανιά της εργοδοσίας από την κυβερνητική πολιτική που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εργοδοσία των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στις περιοχές Λάρυμνας, Μαλεσίνας.
Ο συγκεκριμένος εργοδότης που δεν παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και του κοινού, δεν κάνει τακτικές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, δεν τηρεί καμία διαδικασία για τον έλεγχο του συνωστισμού στα καταστήματα, που έβαλε προστατευτικά τζάμια στα ταμία, ένα χρόνο μετά την πανδημία και μετά από δύο παρεμβάσεις του συνδικάτου μας, αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα τα selftest, προσπάθησε να φάει την κανονική άδεια των συναδέλφων που νόσησαν ή έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.
Επίσης, σχεδόν σε όλα τα καταστήματά του έχει κρούσμα, δεν δίνει ταμειακό επίδομα αλλά την ίδια ώρα ζητάει από το προσωπικό να του καλύπτουν τις ταμειακές διαφορές ή τις διαφορές από την απογραφή, κρατάει τους εργαζόμενους παραπάνω μισή, 1 ή ακόμα και 2 ώρες παράνομα, απλήρωτα, μαύρα, για να συμμαζέψουν το μαγαζί. Αυτός ο εργοδότης δεν άντεξε το «κακό» πρόσωπο της συναδέλφου, που μπήκε υποχρεωτικά σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα. Συγκεκριμένα όταν ολοκληρώθηκαν οι μέρες τις καραντίνας και ήταν να επιστρέψει, της έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει το λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Ταυτόχρονα την ενημέρωσε πως θέλει να κάνουν μια κουβεντούλα όταν θα επιστρέψει.
Όταν επέστρεψε πάλι χωρίς καμία δικαιολογία ή λειτουργική ανάγκη την άλλαξε από το προκαθορισμένο πόστο εργασίας Και μετά από μια εβδομάδα μέσα σε τρομοκρατικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η περιβόητη κουβεντούλα, η οποία ήταν λιτή και περιορισμένη στην έκφραση «έλα πήγαινε σπίτι σου, απολύεσαι». Συνάδερφοι υπάρχουν και όρια μπρος στην αυθαιρεσία κάθε εργοδότη. Κάθε μέρα παίζουμε την υγεία μας κορώνα γράμματα, πηγαίνουμε στην δουλειά και δεν ξέρουμε πως θα φύγουμε αφού τα πρωτόκολλα είναι «λάστιχο» προσαρμοσμένα στην επιθυμία των εργοδοτών. Κάθε μέρα εδώ και ένα χρόνο βλέπουμε την κίνηση να αυξάνεται, είναι γνωστό ότι γεμίζουν οι τσέπες των αφεντικών με όλο και περισσότερα κέρδη και από την άλλη οι μισθοί μας παραμένουν στα τάρταρα. Κάθε μέρα μας απειλούν όταν εμφανίζεται κρούσμα να το κρύψουμε, να μην το πούμε σε κανέναν. Τώρα τρομοκρατούν και με τις απολύσεις όποιον συνάδελφο δεν αντέχει αυτή τη κατάσταση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Να γυρίσει πίσω στην εργασία της η συνάδελφος.
Να σταματήσει το καθεστώς της μαύρης εργασίας.
Να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που νόσησαν ή που χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι για προληπτικούς λόγους.
Να μπουν προστατευτικά τζάμια.
Να μπει άτομο στην είσοδο για τον έλεγχο του συνωστισμού.
Να μην παρακρατούνται παράνομα από τους συναδέλφους τα ταμειακά λάθη. Να δοθεί ταμειακό επίδομα στους ταμίες. Να γίνονται απολυμάνσεις από εξειδικευμένο συνεργείο.
Επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του εργοδότη σε όλο το προσωπικό με δαπάνη της επιχείρησης. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση.
Μαζικές προσλήψεις στο νοσοκομείο Λαμίας και τα κέντρα υγείας στην περιοχή της Λοκρίδας. Προετοιμαζόμαστε συνάδελφοι να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης με το νέο αντεργατικό τερατούργημα που θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή και που θα νομιμοποιεί την δεκάωρη εργασία.
Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας.
Στο κατάστημα της Ηλιούπολης η εργοδοσία «έθαψε» τα κρούσματα του προσωπικού
Το Σάββατο 3 Απριλίου αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείων και Φορέων της πόλης και μαζί τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Μαρίνου Αντύπα.
Αφορμή για την διαμαρτυρία στάθηκαν τα επτά (7) νέα κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους του καταστήματος και η προκλητικά επικίνδυνη στάση της επιχείρησης, που συνεχίζει να κρατά στο σκοτάδι της ενημέρωσης τους εργαζομένους στο κατάστημα και τους καταναλωτές, η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εναπομένοντες υπάλληλους, η συνεχής μετακίνηση εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς μέτρα πρόληψης.
Το γεγονός έρχεται μετά από τον κυνικά ανεύθυνο τρόπο διαχείρισης -ενός ακόμη κρούσματος στο κατάστημα πριν ένα μήνα- και τα ερωτηματικά για την στάση της εργοδοσίας παραμένουν και επανέρχονται με εξοργιστικό τρόπο αφού ήδη επτά (7) εργαζόμενοι νοσούν και πολλαπλάσιοι είναι σε Καραντίνα. Με την ευχή οι εργαζόμενοι να βγούνε υγιείς και δυνατοί από αυτή την περιπέτεια.
Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση τους το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης σημειώνει:
Ξαναρωτάμε:
— Με ποιες πλάτες και ποιανού την ευθύνη, η συγκεκριμένη επιχείρηση συνεχίζει να διαχειρίζεται προκλητικά και επικίνδυνα τα πολλαπλά σήμερα περιστατικά, εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο εργαζόμενους, τις οικογένειες τους, τους πελάτες, αν όχι με την ευθύνη της κυβέρνησης και των ανύπαρκτων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών;
— Γιατί παρά την επιβεβαίωση πολλαπλών κρουσμάτων, μια βδομάδα τώρα, η επιχείρηση αρνείται -στο όνομα των προσωπικών δεδομένων- να δώσει στοιχεία στα Σωματεία και κύρια με πιο δικαίωμα αποκρύπτει από τους ίδιους τους εργαζομένους τα πολλαπλά περιστατικά, παραπληροφορώντας τους με παραπλανητικά στοιχεία, για την όντως σοβαρή κατάσταση;
— Γιατί οι αλυσίδες των Super Market δεν υποχρεούνται από το κράτος να ενημερώνουν εργαζόμενους και καταναλωτικό κοινό, όσον αφορά στα κρούσματα αλλά και για τα πιστοποιημένα μέτρα ελέγχου που παίρνονται ή δεν παίρνονται, μετά από τέτοια κατά συρροή περιστατικά;
— Πως πιστοποιείται πχ στο συγκεκριμένο κατάστημα, ότι όντως έγινε η πρέπουσα ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και ότι βρήκαν την εφαρμογή τους όλα τα αναγκαία μέτρα –απολύμανσης χώρων, αντικειμένων, ιχνηλάτησης κλπ, για την προστασία εργαζομένων, προμηθευτών, καταναλωτών;
— Είναι άραγε «εγγύηση» ο λόγος της επιχείρησης που επαναλαμβάνει το μοτίβο «έχουν παρθεί όλα τα μέτρα»;
Φυσικά η κατάσταση δεν αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και κατάστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κρούσματα, απόκρυψη συμβάντων, λειψά και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, καταγράφονται και σε άλλες αλυσίδες Super Market, που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ!!!
Είμαστε όλοι μάρτυρες για παράδειγμα ότι το μέτρο ένας (1) πελάτης σε 25 τμ, δεν τηρείται σε πολλά από τα μεγάλα Super Market της πόλης μας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δύσκολα σπανέ τον φόβο να μιλήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας τους. Τα Σωματεία που λειτουργούν στις αλυσίδες των Super Market βρίσκονται στα έλεγχο της εργοδοσίας και σπάνια στις γραμμές τους βρίσκει διέξοδο η αγωνία και τα αιτήματα των εργαζομένων.
Είναι δε διαπιστωμένο και επιστημονικά πια ότι τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τους έχουν αναδείξει στα κύρια θερμοκήπια της Πανδημίας, μαζί φυσικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που η σαρδελοποίηση των επιβατών συνεχίζεται.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλά στα χέρια της εργοδοσίας έχουν γίνει λάστιχο αλλοιώνονται, ακυρώνονται και έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας που λειτουργούν κάτω από το πρίσμα κόστους- οφέλους.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και για τις μεγάλες αλυσίδες των Super Market. Μια πραγματικότητα που ειδικά για τις αλυσίδες των Super Market είναι ακόμη πιο προκλητική αφού είναι από εκείνες τις επιχειρήσεις που μέσα στην Πανδημία είδαν τα κέρδη να εκτοξεύονται, την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι τσακίζονται με την ένταση της εργασίας, τα διευρυμένα ωράριά, την καθημερινή έκθεση τους στον κίνδυνο της Πανδημίας.
Οι αλυσίδες των Super Market εκτός από μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι και μεγάλου ενδιαφέροντος υγειονομικοί χώροι για την κοινότητα, τον Δήμο, την γειτονιά, και δεν μπορεί τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, εργαζομένων και καταναλωτών να αφήνονται «στην ευχέρεια» των ιδιοκτητών τους!!!
Για κυβέρνηση και εργοδοσία, η ζωή και η υγεία λαού, εργαζομένων λογίζονται ως κόστος. Ένα χρόνο μέσα σε συνθήκες έντασης της Πανδημίας, με το σύστημα υγείας να παραμένει αθωράκιστο, που εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες ζουν με μειωμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα, με τα παιδιά μας έγκλειστα και μακριά από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο και την σχολή τους, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έρμαια της σημαίας της ατομικής ευθύνης που ύψωσε η κυβέρνηση, ούτε μέσα από τα συνεχή πήγαινε-έλα και άνοιξε-κλείσε, τα lockdawn και την καταστολή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να γίνουν:
— Μοριακά τεστ και ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με τους συναδέλφους που νοσούν. Να ενημερωθούν με κάθε τρόπο οι πελάτες του καταστήματος για την εξάπλωση της νόσου.
— Η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού δεν μπαίνει σε ζύγι. Η ευθύνη της κυβέρνησης και και της εργοδοσίας δεν μεταβιβάζεται.
— Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν την στοιχειώδη υποχρέωση να παρέμβουν. Να μην μείνουν παρατηρητές μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στους χώρους δουλειάς, τα Super Market που διαιωνίζεται και εντείνεται.
— Να απαιτήσουν τώρα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικού ελέγχου και όλων των επιβεβλημένων μέτρων ελέγχου της Πανδημίας στους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα Super Market στην πόλη μας.
— Να υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων Super Market στην πόλη να ενημερώνουν τον Δήμο κάθε βδομάδα για τα όποια κρούσματα ανακύπτουν αλλά και για όλα τα πιστοποιημένα μέτρα ιχνηλάτησης και απολύμανσης που ακολουθούν και με υπεύθυνο τρόπο ο ίδιος ο Δήμος να ενημερώνει αρχές και τους δημότες με την υπευθυνότητα που απαιτείται.
Η πάλη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με την δια την ζωή τους την πανδημία είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να κλιμακωθεί. Στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο, Κράτος και εργοδοσία.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: