Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Ο κύριος υπεύθυνος

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αποτελεί μια λαμπρή σελίδα της επιστήμης. Με βάση τα αναντίρρητα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας εντοπίζεται το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, αποκαλύπτονται οι αιτίες αδικαιολόγητων θανάτων και εξ αντικειμένου υποδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες.
Η μελέτη αποδεικνύει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί με την επάρκεια που χρειάζεται όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι ασθενείς. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ της περιφέρειας δεν παρέχει τις ίδιες δυνατότητες επιβίωσης του ασθενούς σε σχέση με αυτόν που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στην πρωτεύουσα. Αποδεικνύει, τέλος, ότι η εφαρμογή νοσηλειών ΜΕΘ εκτός ΜΕΘ οδηγεί σε θάνατο περίπου εννέα στους δέκα νοσηλευόμενους.
Αυτή η μελέτη έχει δοθεί στους αρμόδιους φορείς και στην κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο. Χρειαζόταν κάτι περισσότερο μια κυβέρνηση για να πράξει αυτά που πρέπει ώστε η κατάσταση που περιγράφει η μελέτη να αντιστραφεί; Ασφαλώς όχι. Και όμως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε.
Την 1η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στη Βουλή, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε τη!». Αυτή η τοποθέτηση είναι μια μαύρη σελίδα, μια σελίδα ντροπής.
Πρώτον, γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης την ώρα που τα έλεγε αυτά είχε στα χέρια του, για πάνω από επτά μήνες, τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Αρα γνώριζε την κατάσταση και έλεγε ασύστολα ψέματα, αδιαφορώντας για χιλιάδες ζωές ανθρώπων και μη νιώθοντας την ελάχιστη ενοχή για τις ευθύνες της πολιτείας εφόσον συνέχιζαν να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή η κατάσταση παρέμενε η ίδια.
Αλλά και αν δεν είχε στα χέρια του αυτή τη μελέτη, όφειλε να γνωρίζει αυτό που και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται. Οι ΜΕΘ είναι αναντικατάστατες και υπάρχουν για να σώζουν ζωές εκεί όπου η κανονική νοσηλεία αδυνατεί να τις σώσει.
Οταν ένας πρωθυπουργός παραβλέπει το αυτονόητο και αδιαφορεί για μια επιστημονική μελέτη για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλά επικίνδυνος. Είναι ο κύριος υπεύθυνος αυτού που συντελείται.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: