Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Το Μαξίμου τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να διαψεύσει τους επιστήμονες • Και απόπειρα υποβάθμισης της επιστημονικής σημασίας της μελέτης • Αμήχανη δήλωση και από τον Σ. Τσιόδρα • Σκληρό ροκ από τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση Τσίπρα και νέο σποτ.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο 24ωρα και να σημειωθεί μπαράζ αντιδράσεων για να… προσπαθήσει η κυβέρνηση να απαντήσει για την αποκαλυπτική μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα και του Σωτήρη Τσιόδρα για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και για τις συνθήκες πίεσης στο ΕΣΥ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη σημερινή ενημέρωση, εμφανίστηκε, κατά την προσφιλή του συνήθεια, με ύφος χιλίων καρδιναλίων για να ισχυριστεί ότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη.
«Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του» δήλωσε ο Γ. Οικονόμου, προσπαθώντας να καλύψει τόσο τον Κ. Μητσοτάκη όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που είχαν κάνει προ μερικών εβδομάδων προκλητικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πως ο Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει τη μελέτη, έχει δηλώσει και σε αναρτήσεις του στο Twitter, αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην «Εφ.Συν.» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι « Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι».
Παράλληλα, κι ενώ ο Γιάννης Οικονόμου φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα δηλώνοντας ότι παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού και ότι η κυβέρνηση τιμά τη συνδρομή του και δεν το υπονομεύει, παραμένει αναπάντητο το πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έχει τόσο στενή συνεργασία με έναν κορυφαίο επιστήμονα από την αρχή της πανδημίας και να μην είναι ενήμερος για τη συγκεκριμένη μελέτη.
Εκτός από την μονότονη επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση περί εργαλειοποίησης της επιστήμης και «κανιβαλισμού» της μελέτης, αίσθηση προκαλεί ακόμη και η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου να υποβαθμίσει την επιστημονική σημασία της μελέτης.
Ο Γιάννης Οικονόμου, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η μελέτη «επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για όταν το ΕΣΥ δέχεται πίεση» για να προσθέσει το παλαιό αφήγημα πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη ώστε να έχουν οι ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να μετακινηθούν.
Άφησε, ακόμη, ακάλυπτη την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όταν ρωτήθηκε εάν γνώριζαν στο υπουργείο για την ύπαρξη της μελέτης επανέλαβε «η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του
Τέλος, αρνήθηκε να απαντήσει για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει περισσότερα τώρα που… έμαθε για την ύπαρξη της μελέτης.
Αμήχανη ανακοίνωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η πρώτη τοποθέτηση από τον στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα της πανδημίας, ο οποίος είχε παραμείνει μέχρι τώρα σιωπηλός, παρά το γεγονός ότι υπογράφει και εκείνος τη συγκεκριμένη μελέτη.
Με μια αμήχανη ανακοίνωση ο Σωτήρης Τσιόδρας περιορίστηκε στο να εκφράσει τη θλίψη του για την πολιτική αντιπαράθεση και να δηλώσει ότι... έχει μεγάλη σημασία η τρίτη δόση του εμβολίου.
Η ανακοίνωση
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.
Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.
Σωτήρης Τσιόδρας
Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
Ο Τσίπρας ζήτησε παραίτηση, νέο σποτ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, καλώντας τον από τις Βρυξέλλες να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή να παραιτηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, έδωσε στη δημοσιότητα νέο σποτ κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι γνώριζε, δεν έκανε τίποτα και προχώρησε στις προκλητικές δηλώσεις εντός Βουλής.
«Στο πρόσωπό του οι λέξεις ψεύτης και πολιτικός απατεώνας χάνουν το νόημά τους» σχολιάζει η Κουμουνδούρου.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: