Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Θωρακισμένο το ΕΣΥ... με ράντζα στους διαδρόμους

Εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα ευρωπαϊκή χώρα. Στοιβαγμένοι ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους νοσοκομείων.
Απίστευτες εικόνες, εξαθλίωσης θα έλεγε κανείς, έρχονται στη δημοσιότητα, στις οποίες αποτυπώνεται η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.
Ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στοιβάζονται στους διαδρόμους σε ράντζα, έξω από τις τουαλέτες (!), με φορητές μπουκάλες οξυγόνου, χωρίς να μπoρούν να λάβουν τη δέουσα περίθαλψη από το υγειονομικό προσωπικό.
Και όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αφήγημα της κυβέρνησης, για "θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", για "ενίσχυση του αριθμού κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας" και "επαρκές υγειονομικό προσωπικό".
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, οι μαρτυρίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, στις οποίες κάνει λόγο για "ανείπωτη τραγωδία".
 
Ο κ. Γιαννάκος μιλά για τους ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό και βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, αναφέρει για 100 ασθενείς που, αν και είναι διασωληνωμένοι, βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, λέγοντας ότι "χάνουν τη ζωή τους ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής".
"Ο ένας κολλάει τον άλλον. Όταν βγει το μοριακό τεστ αρνητικό μεταφέρονται σε γενικές κλινικές περιμένοντας να βγουν τα τεστ μπορεί ο αρνητικός ασθενής να κολλήσει από τον θετικό. Έτσι μεταφέρει τον ιό σε κλινικές άλλων παθήσεων", σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
"Και μετά αναρωτιούνται για τη νοσοκομειακή διασπορά. Τώρα δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τα εξιλαστήρια θύματα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να τους επικαλεστούν, καταλήγει.
Ενδεικτικά, ο κ. Γιαννάτος αναφέρει πως στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης 9 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις κλινικές, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ των 28 κλινών είναι γεμάτη και 13 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία, ενώ στο Παπαγεωργίου 19 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΑΦ.
ΠΟΕΔΗΝ: "Η ανθρώπινη ζωή για τον κ. Σκέρτσο είναι πολυτέλεια"
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας και τις συνθήκες εργασίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.
Σε ανακοίνωσή της μετά τη συγκέντρωση, αφήνει αιχμές στον Άκη Σκέρτσο, λέγοντας για εκείνον ότι "η ανθρώπινη ζωή είναι πολυτέλεια", ενώ κάνει λόγο για επιλογές ασθενών.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
Η κυβέρνηση θεώρησε το καλοκαίρι ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορονοϊό και αντί να ενισχύσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης το απογύμνωσε. Προσηλωμένοι στο στόχο της ιδιωτικοποίησης των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Υγειονομικών Μονάδων.
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 προς ψήφιση στη Βουλή.
Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας παρά την αναγκαιότητα όπως αναδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο τα δύο έτη της πανδημίας.
Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι άκρως απαραίτητη στην αναχαίτιση των περιστατικών κορονοϊού στην κοινότητα για να μην φορτώνουν τα νοσοκομεία με τέτοιες δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων;
Δεν θα επιτρέψουμε την συρρίκνωση, συγχώνευση υγειονομικών μονάδων. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
Σήμερα που δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους, έρχεται με δηλώσεις του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρα μας είναι πολυτέλεια.
Η ανθρώπινη ζωή για τον κ. Σκέρτσο είναι πολυτέλεια. Προέχει η ιδιωτικοποίηση του συστήματος και η περιστολή των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ με βάση τα διεθνή στάνταρ.
Μετά βίας εάν προσθέσει κανείς τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ και άλλες που αναπτύχθηκαν χωρίς πιστοποίηση είναι 950. Σήμερα λειτουργούν 635 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού από 973 του περασμένου χειμώνα συνυπολογίζοντας τις αυτοσχέδιες και προσωρινές ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και με ανειδίκευτο προσωπικό.
Δυστυχώς με τις 7.000 αναστολές εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν και τις 2000 περίπου συνταξιοδοτήσεις χωρίς να γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθημερινά. Με επιλογή ασθενών για ΜΕΘ.
Η Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι κόπτεται του καθολικού εμβολιασμού, εφάρμοσε την τιμωρητική υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό στέλνοντας στο δρόμο χωρίς ευρώ μισθό, 7000 συναδέλφους που επί 20 μήνες ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.
Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 95%.
Εάν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι ήταν εμβολιασμένοι σε τέτοια ποσοστά θα είχαμε σήμερα τιθασεύσει την πανδημία.
Αρνούνται να άρουν τις αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν πίσω οι συνάδελφοι με συχνό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο, προτιμώντας να χάνονται ζωές ασθενών. Εν αντιθέσει με άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο υπέρ του εμβολιασμού, με τον κο Σκέρτσο που ενθαρρύνει τον μη εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τη δυσμενή σημερινή επιδημιολογική κατάσταση και την εξάντληση μέχρι λιποθυμίας του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται νυχθημερόν στα Νοσοκομεία.
Οι Υγειονομικοί που έχουν γίνει λάστιχο μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα repo, με περικοπή των κανονικών αδειών, που λιποθυμούν εν ώρα εργασίας λόγω της εξάντλησης φορώντας επί 8 ώρες τη στολές υψηλής προστασίας, περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία.
Ο μέσος μισθός των Υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας.
Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι μισθοί, αντί να θεσμοθετηθεί υγειονομικό επίδομα σε μόνιμη βάση και όχι σε έκτακτη μορφή χορηγείται ως έκτακτο βοήθημα 400- 600 ευρώ καθαρά τα οποία βαπτίζονται 900 ευρώ. Με τις δηλώσεις του κου Σκυλακάκη αμφισβητείται η χορήγηση σε όλους του Υγειονομικούς. Πάνε να διαιρέσουν, να διχάσουν για δεύτερη φορά το προσωπικό.
Την ίδια ώρα τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση χορήγησης και επέκτασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (μαζί με το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι μόνιμοι νεοδιόριστοι και επικουρικοί υγειονομικοί λαμβάνουν 700-800 ευρώ το μήνα.). Διαρρέουν το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και τη βαθμολογική κατάταξη των υγειονομικών από την οποία προκύπτει μείωση του χορηγούμενου ποσού και αποκλεισμοί.
Παραπέμπεται στις καλένδες η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι το θετικό πόρισμα της Επιτροπής «Μπεχράκη» παραμένει επί 10 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
Οι 16.000 έκτακτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία. Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έως 31/3/2022 που είναι κοροϊδία. Αβέβαιη η τύχη των 6.000 συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση (ΣΟΧ) που λήγουν οι συμβάσεις 31/12/2021 οι εργολάβοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν προσφέροντας συνήθως εργασιακό μεσαίωνα.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολεμάνε επί δύο χρόνια την πανδημία στην πρώτη γραμμή. Έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα. Τι άλλο θέλει η κυβέρνηση για να τους μονιμοποιήσει.
Πέρασαν 27 μήνες και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού.
Οι 4.900 θέσεις ακόμη δεν προκηρύχθηκαν. Στην εν λόγω προκήρυξη θα συμμετάσχει το συμβασιούχο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση, η οποία όμως τίθεται εν αμφιβόλω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π. δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια.
Απαιτούμε την επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου και εργατικού ατυχήματος. Απαιτούμε θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.
 
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: