Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Οικονομική ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων από την φορολόγηση του στοιχήματος. Ζήσε Μάη μου...

Υπάρχει έκδηλη η αγωνία και ανησυχία
πάρα πολλών ερασιτεχνικών σωματείων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας, ρευστότητας και βιωσιμότητας, καθώς  επλήγησαν και επιβαρύνθηκαν ανεπανόρθωτα όχι μόνο από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά  και ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης για πάρα πολλά χρόνια, όπως και εύρεσης άλλων οικονομικών πόρων μέσα στην συνεχιζόμενη πλέον των 10 ετών οικονομική κρίση, για το πότε θα δοθεί τελικά από την ΓΓΑ, η προκαταβολή την οποία έχει ανακοινώσει ο κ. Αυγενάκης ότι θα δινόταν το περασμένο φθινόπωρο, από την φορολόγηση του στοιχήματος και στα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας. Ήδη τα επαγγελματικά την έχουν εισπράξει...
Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την καθυστέρηση εφαρμογής της υπ’αριθμ. 114021/2021 ΦΕΚ 1075/Β/19-03-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον καθορισμό του πλαισίου, όρων και προϋποθέσεων και κριτηρίων κατανομής της προβλεπόμενης στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές διανεμόμενο ποσό και η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης στα ερασιτεχνικά σωματεία, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, πόσο δε μάλλον και η ημερομηνία καταβολής της, με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα να έχουν πάει ήδη περίπατο μαζί με τους προϋπολογισμούς των συλλόγων! Και η μεγαλύτερη δυστυχία έχει να κάνει, ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ανακοινωθεί απολύτως τίποτα από επίσημα κυβερνητικά χείλη! Αυτό που ακούστηκε μόνο με την μορφή όμως μόνο διαρροών από τις Ενώσεις, που κι αυτό διαψεύστηκε από τον χρόνο, ήταν ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλονταν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021!
Εξαιτίας των κυβερνητικών εξαγγελιών για απόδοση της προκαταβολής τον Σεπτέμβριο του 2021, εύλογα πολλά σωματεία την συμπεριέλαβαν στους προϋπολογισμούς τους και ανέλαβαν αντίστοιχου ύψους  υποχρεώσεις, με συνέπεια σήμερα να απειλείται ακόμη και η λειτουργία τους. 
Ας θυμηθούμε και την τότε «θερινή» ενημέρωση της ΓΓΑ... 
Η ενημέρωση της ΓΓΑ
«Αναφορικά με πρόσφατα ερωτήματα και αιτήματα ερασιτεχνικών σωματείων περί προκαταβολής ποσών από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων, ενημερώνουμε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε αυτή να καταβληθεί εντός του φθινοπώρου, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οικογένεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», που έλαβαν χώρα προ ολίγων μηνών.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η πρώτη καταβολή, βάσει των κριτηρίων διανομής (ΦΕΚ Β’ 1075/19.3.2021), έχει ορισθεί για μετά από την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης, το οποίο συμπληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου 2022.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ΚΥΑ αναφέρεται σε ποσοστά επί των εισπραχθέντων φόρων από τα τυχερά παίγνια, διαδικασία που εφαρμόζεται από τις 12/07/2021 για 1η φορά στη χώρα μας, δεν δύναται την παρούσα χρονική στιγμή να εκτιμηθεί το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων και συνεπακόλουθα τα ποσά που θα διανεμηθούν ανά κατηγορία δικαιούχων ομάδων.
Επιπλέον, βρίσκεται σε επεξεργασία η προσεχής Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα εξειδικευτούν περαιτέρω τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και εκείνα για τις Εθνικές ομάδες, προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής τους με την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι δικαιούχα της χρηματοδότησης θα είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: