Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Το πρωί άρνηση, το βράδυ... τροπολογία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης κατάφερε μέσα στην ίδια μέρα να διαψεύσει την ίδια του τη διάψευση - EUROKINISSI

Αρχές του 2022 οι πληρωμές αναδόχων δημοσίων συμβάσεων και έργων ΕΣΠΑ ● O λόγος που επικαλείται το νομοσχέδιο στην αιτιολογική έκθεση είναι «η μη επάρκεια πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2021 για τη διενέργεια πληρωμών που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες φορέων για στάση πληρωμών σε δικαιούχους δράσεων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση που έθεσε το ζήτημα στη Βουλή για «θράσος» και «ψευδέστατους ισχυρισμούς».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας κατατέθηκε έκτακτη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απολιγνιτοποίηση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η μετάθεση πληρωμών του ΠΔΕ και συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Μάλιστα ο λόγος που επικαλείται το νομοσχέδιο στην αιτιολογική έκθεση είναι «η μη επάρκεια πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2021 για τη διενέργεια πληρωμών που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».
Δικαιολογητικά
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται ότι επιτρέπονται εκτάκτως οι πληρωμές των αναδόχων δημόσιων συμβάσεων για έργα του ΠΔΕ, τον μήνα Ιανουάριο 2022, ακόμα και αν έχουν λήξει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα / βεβαίωση οφειλής), με την προϋπόθεση ότι είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του 2021. Πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο μετάθεσης πληρωμών για έργα που θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί, επιβεβαιώνοντας έτσι τις διαμαρτυρίες των τεχνικών εταιρειών και εργοληπτών του Δημοσίου.
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τις πληρωμές δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το κοινοτικό πρόγραμμα REACT-EU, oι οποίες «δύνανται να εκτελούνται και εκτός των ορίων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ», εφόσον η λογιστική τακτοποίηση γίνει έως την 31/12/2022.
Αυτό δηλαδή που αρνήθηκε το πρωί ο υπουργός ήρθε να το νομοθετήσει το βράδυ, διαψεύδοντας την ίδια του τη διάψευση. Ως αιτία της καθυστέρησης πληρωμών του ΠΔΕ αναφέρεται ότι «λόγω της απρόβλεπτης διάρκειας της πανδημίας και των συνεπειών της, απαιτήθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 έργων απαραίτητων για την αντιμετώπισή της και για την ανακούφιση των πληγέντων από τα ληφθέντα μέτρα, που δεν είχαν, ούτε μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του. Ομοίως δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί η πρωτοφανής έκταση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα εντός του 2021, το βάρος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οποίας επίσης επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το ΠΔΕ».

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: