Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ψάχνουν κωπηλάτες για την εργασιακή γαλέρα

Με στοχευμένες διαφημίσεις οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζουν εσωτερική εικόνα «ευτυχισμένης οικογένειας» προκειμένου να προσελκύσουν υπαλλήλους, τους οποίους αναζητούν ακόμα και σε χώρες εκτός Ε.Ε. ● Στην πραγματικότητα επιχειρούν να κρύψουν την κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα στους κόλπους τους ● Ελάχιστοι δουλεύουν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ενώ οι περισσότεροι, 4ωροι ή 6ωροι, αμείβονται με μισθούς πείνας.
Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον επιχειρηματικό κόσμο, ειδικά στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου, στις αποθήκες, στα κέντρα διανομής, αλλά και σε τομείς της μεταποίησης. Το φάντασμα της «έλλειψης προσωπικού». Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ της χώρας, όπως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης του Ομίλου Μετρό - Μy Market που είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «ψάχνουμε να βρούμε κόσμο και δεν βρίσκουμε».
Ο ίδιος, όπως και άλλοι μεγάλοι εργοδότες, είχε προτείνει την οργανωμένη «εισαγωγή» εργατικού δυναμικού από χώρες εκτός Ε.Ε. για να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο. Εντός των υποκαταστημάτων των σουπερμάρκετ στήνονται διαφημιστικά ταμπλό με φωτογραφίες ικανοποιημένων εργαζομένων και προσκλήσεις «Ελα στην ομάδα μας!» ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ διαφημίζει τη φιλεργατική πολιτική της με συνθήματα όπως «οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή και η δύναμή μας».
Η καμπάνια
Μετά τις ανακοινώσεις του γενικού διοικητή της Lidl ότι από 1η Δεκεμβρίου ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ μικτά, ακολούθησε επικοινωνιακή καμπάνια για τη «νέα μισθολογική πολιτική» του ομίλου για τα logistics center σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα με αυξήσεις ώς 18% συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Οπως σημειώνουν, πρόκειται για «ενίσχυση η οποία θα προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας». Στις ίδιες ανακοινώσεις περιλαμβάνεται η αναφορά στη βράβευση της Lidl ως «κορυφαίου εργοδότη» για 7η συνεχή χρονιά και το κάλεσμα για αιτήσεις εργασίας στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Το ίδιο διάστημα σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο κινητοποιούνται διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας και αυξήσεις μισθών στο ύψος των αναγκών αντί για επιδοματικές πολιτικές τύπου «food pass» με προπληρωμένα κουπόνια. Σήμερα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, οι εμποροϋπάλληλοι στα Praktiker πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.
Εχουν ήδη προσφύγει στον ΟΜΕΔ για αύξηση 7%, ενώ η επιχείρηση τους αντέτεινε αυξήσεις 3% και χριστουγεννιάτικη δωροεπιταγή. Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνεται σήμερα και στα κεντρικά γραφεία του Σκλαβενίτη, καθώς τα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου σε Βόρεια Ελλάδα και Αχαΐα έχουν ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία για υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης.
Ζητάνε «γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων ετών, επαναφορά όλων των τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς συμψηφισμούς, με αναδρομική ισχύ, μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 5νθήμερο-8ωρο για όλους, επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας».
Οι καταγγελίες
Λίγο πριν από την κινητοποίηση ο Σκλαβενίτης ανακοίνωσε εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Πρόσφατα το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής δημοσιοποίησε καταγγελίες εργαζομένων στα Lidl, σε υποκατάστημα στα Μέγαρα, για αναγκαστικές μετακινήσεις με τιμωρητικό χαρακτήρα, επιπλήξεις, καψόνια και εξαντλητικές υπερωρίες.
«Οι ωραίες και ακριβές διαφημίσεις σε τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας το τελευταίο διάστημα για το “υπέροχο περιβάλλον εργασίας” και τους “ευτυχισμένους εργαζόμενους” απέχουν πολύ από αυτό που πραγματικά συμβαίνει» υπογραμμίζει το σωματείο.
Σύμφωνα με την Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στα καταστήματα της Lidl απασχολούνται με 4ωρες ή 6ωρες βάρδιες, καθεστώς που ισχύει και στις περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
«Από όσο γνωρίζουμε από τους συναδέλφους μας, σε κάθε υποκατάστημα Lidl ζήτημα είναι να υπάρχει ένας με δύο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, κι αυτοί συνήθως είναι ο διευθυντής και ο προϊστάμενος. Οι υπόλοιποι εργάζονται part time, σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης», συμπληρώνει. Πράγματι, αν κάνει κανείς έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο ένας εργαζόμενος των Lidl βγάζει δουλειά για δύο, αφού στα 230 καταστήματα και τα 5 κέντρα διανομής απασχολούνται 6.750 άτομα.
Ο Σκλαβενίτης, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου, απασχολεί 31.350 εργαζόμενους, σε 455 καταστήματα και 4 κέντρα διανομής. Αναλογικά, χωρίς οι συγκρίσεις να είναι απόλυτες, αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κατάστημα της Lidl αντιστοιχούν 29 εργαζόμενοι και σε κάθε υποκατάστημα Σκλαβενίτη 68.
Ο ισχυρισμός των εργοδοτών ότι δεν βρίσκουν προσωπικό είναι μόνο κατά το ήμισυ αληθής, αφού σε πολλά καταστήματα έχουν γίνει περικοπές προσωπικού και απολύσεις που βαφτίζονται «εθελούσιες αποχωρήσεις».
Φθηνοί και ευέλικτοι
«Εχουν φύγει πολλοί συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια από τα σουπερμάρκετ. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους που διατηρούσαν μισθούς με βάση την κλαδική σύμβαση (η οποία δεν έχει υπογραφεί από το 2012), και είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Οι εταιρείες προσπαθούν να ξεμπερδεύουν με αυτό το προσωπικό, για να έχουν πιο φθηνό και ευέλικτο. Αν μπορεί ένας εργοδότης να απασχολήσει εργαζόμενο με 870 ευρώ μικτά, που βαφτίζεται “πωλητής-ταμίας” ή απλώς “εμποροϋπάλληλος” και κάνει τα πάντα, ράφια, αποθήκες, ταμείο μέχρι και σκούπισμα - σφουγγάρισμα, γιατί να πληρώνει έναν εξειδικευμένο εργαζόμενο; Παλιά στα εμπορικά καταστήματα υπήρχαν ειδικότητες ανάλογα με το πόστο· τώρα έχουν καταργηθεί και όλοι τα κάνουν όλα».
Οσο για τις διαφημίσεις περί κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ... «περιμένουμε να το δούμε στην πράξη και τότε θα μιλήσουμε». Προς το παρόν, με το ισχύον καθεστώς στα περισσότερα σουπερμάρκετ οι μισθοί πλήρους απασχόλησης δεν ξεπερνάνε τα 800 με 900 καθαρά, ακόμα και για εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσία.
Πολλοί παραιτούνται όχι μόνο λόγω της εντατικοποίησης, αλλά και επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλούς μισθούς, καθώς οι τετράωροι και εξάωροι είναι αδύνατο να έχουν και δεύτερη δουλειά αφού δεν έχουν καν σταθερό ωράριο. Πάντως οι πιέσεις των εργαζομένων σε έναν βαθμό φαίνεται να έχουν αποδώσει, αφού οι εργοδότες αναγκάζονται να αυξήσουν, έστω και λίγο, τους μισθούς.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: