Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Άδειασμα Σούνακ σε Μητσοτάκη - Ακύρωσε τη συνάντηση στο Λονδίνο

Διπλωματική αποτυχία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Την έντονη ενόχλησή του εκφράζει ο πρωθυπουργός. Του αντιπρότειναν να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που αρνήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Μεγάλη ψυχρολουσία επιφύλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησής τους στο Λονδίνο. Μια συνάντηση που τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς την ακύρωσε απόψε ο Σούνακ, προχωρώντας σε μια κίνηση ιδιαίτερα ασυνήθιστη για τη διεθνή διπλωματία.
Η απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει οργή στον πρωθυπουργό, ήρθε μετά τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στον βρετανικό Τύπο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκκλήσεις που απέρριψε προκαταβολικά με ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.
Το BBC, αφού επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης, μετέδωσε ότι αντιπροτάθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πλευρά Μητσοτάκη αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής».
Η συνάντηση των δύο ήταν προγραμματισμένη για τις 12:45 αύριο, Τρίτη, στη Ντάουνινγκ Στριτ. Σημειωτέον ότι η ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει άλλη συνάντηση. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν η αποψινή εξέλιξη, που βρίσκεται στο όριο του διπλωματικού επεισοδίου, επισπεύσει το ταξίδι της επιστροφής του πρωθυπουργού από το Λονδίνο.
Βρετανικές πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η αιτία της ακύρωσης ήταν πράγματι τα όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών στο BBC, «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

Ανέφερε επίσης ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώσει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Οργή Μητσοτάκη
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση». «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα είχε αναγγείλει με πολλές τυμπανοκρουσίες τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε και σε μια λογική ακροβασία, για να πείσει ότι πρέπει τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρομοιάζοντάς τα με τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Μόνα Λίζα», λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσε να κοπεί στη μέση» και να εκτίθεται σε δύο διαφορετικές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διπλωματική ήττα της ελληνικής κυβέρνησης που αποδείχθηκε ακατάλληλα προετοιμασμένη. Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν θριαμβολογώντας πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, πως «με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά πέτυχε και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό».
«Όχι» προκαταβολικά
Προηγουμένως το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι' αυτούς τους θησαυρούς.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, αλλά έβαλε στον πάγο και όποιες ελπίδες καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό. Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού».
Σχολιάζοντας δε δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, οι οποίες πυροδότησαν τις εικασίες ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια συμφωνία δανεισμού, που θα επέτρεπε μέρος των Γλυπτών να σταλούν στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σούνακ ξεκαθάρισε:
«Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν ρώτησα τον πρωθυπουργού συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν διατυπωθεί, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφής στη θέση του».
Επίσης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει» να αλλάξει τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
«Έχουμε φροντίσει τα Γλυπτά για γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα Γλυπτά και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», είπε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: