Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Επόμενος στόχος ο ΟΗΕ

Η ολομέτωπη επίθεση που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον του ΟΗΕ, με την ηθική και φυσική εξόντωση εκατοντάδων υπαλλήλων και αξιωματούχων του, επιτρέπει τη χαρτογράφηση ενός εκτεταμένου δικτύου προπαγάνδας που εκτείνεται στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Νέα Υόρκη
Kαθώς ο πρόεδρος και πολλοί αξιωματούχοι του Ισραήλ ζητούσαν δημοσίως την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επειδή καταδίκαζε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα, τέθηκε σε λειτουργία ένας γιγαντιαίος μηχανισμός προπαγάνδας ο οποίος υπηρετούσε δύο στόχους: να πιέσει Αμερικανούς γερουσιαστές και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν να διακόψουν τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ -γεγονός που θα οδηγούσε τον οργανισμό σε σχεδόν άμεση παράλυση– αλλά και να στοχοποιήσει συγκεκριμένους αξιωματούχους και απλούς υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια σύντομη ματιά στους λογαριασμούς του ΟΗΕ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι έχουν επιστρατευθεί οι περίφημες φάρμες τρολ που αναλαμβάνουν να στέλνουν εκατοντάδες υβριστικά μηνύματα σε κάθε ανακοίνωση του οργανισμού. Πρώτος στόχος του ισραηλινού μηχανισμού προπαγάνδας είναι πάντα το Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), το οποίο προσφέρει αρωγή και εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά Παλαιστινίων.
Ο διαδικτυακός πόλεμος όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην εν εξελίξει ισραηλινή επίθεση εναντίον του ΟΗΕ. Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι του ισραηλινού λόμπι FDD (Ιδρυμα για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας), μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση «να κλείσει υπηρεσίες του ΟΗΕ» εάν δεν συμμορφωθούν με τις θέσεις του Ισραήλ. Το FDD λαμβάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια σε χορηγίες από hedge funds, ακροδεξιούς δισεκατομμυριούχους όπως ο Μπέρναρντ Μάρκους, πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, αλλά και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το FDD διαπλέκεται σε ένα διεθνές δίκτυο ακροδεξιών, ισλαμοφοβικών ιδρυμάτων, όπως το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (EFD), το οποίο λειτουργεί σαν άτυπο λόμπι του Ισραήλ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι αρκετά μέλη του FDD συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «αριστερή και αναρχική τρομοκρατία» στην Ευρώπη στην οποία επιχειρούσαν να ταυτίσουν δυνάμεις του αριστερού και αναρχικού χώρου στην Ελλάδα και την Ιταλία με την τρομοκρατία (Contemporary Violent Leftwing and Anarchist Extremism in the EU – 2021).
Στην Ευρώπη, πάντως, στην πρώτη γραμμή του πολέμου εναντίον του ΟΗΕ βρίσκεται το λόμπι UN Watch με έδρα τη Γενεύη, το οποίο αν και σήμερα δηλώνει «ανεξάρτητος οργανισμός» αποτελούσε για χρόνια τμήμα του American Jewish Committee, του παλαιότερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ. Σε πρόσφατη έκθεσή του, το UN Watch στοχοποιούσε δασκάλους της UNRWA στη Γάζα, τους οποίους κατηγορούσε ότι στηρίζουν τις ενέργειες της Χαμάς, επειδή καταδίκαζαν τις ισραηλινές επιθέσεις. Στη σχετική έκθεση το UN Watch παρουσίαζε φωτογραφίες των δασκάλων -συχνά μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους- τις οποίες στη συνέχεια αναλάμβαναν να προωθούν στο ίντερνετ δεκάδες φιλοϊσραηλινές ιστοσελίδες.
Ήδη οι δάσκαλοι της UNRWA πληρώνουν τον βαρύτερο φόρο αίματος μεταξύ των υπαλλήλων του ΟΗΕ στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ τους δολοφονεί μαζικά βομβαρδίζοντας σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις του οργανισμού.
Τους πρώτους μήνες του 2023 το UN Watch είχε φτάσει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι «δάσκαλοι της UNRWA ζητούν τη δολοφονία Εβραίων» και στοχοποιούσε περισσότερους από 200 δασκάλους. Η συγκεκριμένη «έρευνα» είχε πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την IMPACT-se, μια ισραηλινή ΜΚΟ η οποία δραστηριοποιούνταν και σε ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Λέσβο. Συγκεκριμένα η IMPACT-se καθόριζε το περιεχόμενο διδασκαλίας για παιδιά των προσφύγων αφαιρώντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στοιχεία που ενίσχυαν τον «αραβικό εθνικισμό» και τη «δαιμονοποίηση του Ισραήλ».
Το UN Watch πάντως δεν εξαντλεί τα πυρά του εναντίον της UNRWA, αλλά πραγματοποιεί και στοχευμένες επιχειρήσεις δολοφονίας χαρακτήρα αξιωματούχων του ΟΗΕ. Χαρακτηριστική ήταν η σχετικά πρόσφατη στοχοποίηση της διακεκριμένης νομικού Ναβανεθέμ Πιλάι, η οποία ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συγκεντρώνει στοιχεία για τα εγκλήματα του Ισραήλ.
Οι επιθέσεις των πολιτικών και του λόμπι του Ισραήλ εναντίον του ΟΗΕ κλιμακώνονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ από σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων προέδρων του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η Νίκι Χάλεϊ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον ΟΗΕ «αντισημιτικό όργανο» που «αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και ζητούν τη διακοπή της χρηματοδότησής του.
Για άλλη μια φορά καθίσταται σαφές ότι προκειμένου οι ΗΠΑ και τα Ισραήλ να αποκρύψουν ή να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, θα χρειαστεί να ανατρέψουν, όχι μόνο θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, αλλά και βασικούς πυλώνες της διεθνούς αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε ένα χρόνο από τώρα, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μπορεί να ξυπνήσουν σε ένα δυστοπικό σκηνικό, με τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον ΝτεΣάντις στην προεδρία και χιλιάδες υπαλλήλους του ΟΗΕ να εγκαταλείπουν το κτίριο της πρώτης λεωφόρου, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους σε κούτες.

Άρης Χατζηστεφάνου
Πηγή: info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: