Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Κοινή ανακοίνωση επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων του Νομού Πέλλας κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Οι κάτωθι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, μετά την κοινή σύσκεψή τους, που έλαβε χώρα, στις 19-11-2023, μετά από πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», με το οποίο εισάγεται το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα ως τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, πλήττει καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα.
Στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης για την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος βρίσκεται τόσο η κατασυκοφάντηση του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων όσο και η προσπάθεια της ψευδώνυμης «φορολογικής εξομοίωσης ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών».
Όμως, η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, είναι παράνομη και αντισυνταγματική, αντίκειται σε κάθε έννοια φορολογικής λογικής, διότι εξομοιώνει διαφορετικές οικονομικές οντότητες, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διακρίνονται ουσιωδώς των μισθωτών (π.χ. δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών), και εν τέλει αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού ουσιαστικά προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και την πραγματική φοροδιαφυγή.
Είναι δε σαφές, ότι η επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλλει σε βάρος του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών οριζόντια και αδιάκριτα έναν κεφαλικό φόρο συνιστά ομολογία της πλήρους αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να αξιοποιήσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όλες τις άμεσες και έμμεσες τεχνικές ελέγχου και άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισοδημάτων (mydata, αυτόματη σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, POS, κλπ.), επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα, άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες.
Η κυβέρνηση δείχνει, ότι αγνοεί την πραγματικότητα, που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία, που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν, ότι ένα σημαντικό τμήμα όλων των παραπάνω αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δείχνει να αγνοεί, ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις, που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Τα νέα μέτρα αποτελούν ληστρική φοροεπιδρομή, που έρχονται σε αντίθεση με όσα προεκλογικά υποσχόταν η κυβέρνηση κατορθώνοντας να υφαρπάξει την ψήφο μεγάλης μερίδας όλων όσων σήμερα συκοφαντεί ως φοροφυγάδες. Είναι δε σαφές, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό μεγάλου τμήματος ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, οι οποίοι υπό το βάρος των άδικων και υπερβολικών φορολογικών βαρών θα εγκαταλείψουν μαζικά το επάγγελμά τους.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα σύσκεψη αποφασίσαμε τα εξής:
1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
2. Τη διοργάνωση νέας ευρύτερης σύσκεψης, κατά την οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές του Ν. Πέλλας, προκειμένου να τους εκφράσουμε τις απόψεις μας και να αξιώσουμε: α) Την άμεση τοποθέτησή τους για τα ζητήματα που μας απασχολούν, και β) Την αμέριστη συμπαράστασή τους και την παρέμβασή τους με τις άμεσες ενέργειές τους για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας.
3. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
4. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.
Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες του Νομού Πέλλας να συνταχθούν στον αγώνα μας.
Οι φορείς, που συμμετείχαν στην σύσκεψη:

  • ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Η Πέλλα»
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΥΡΕΩΝ – ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: