Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η αλβανική αντιπολίτευση αντέδρασε στον προϋπολογισμό με καπνογόνα στη Βουλή

Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ψήφιση του προϋπολογισμού από την αλβανική Βουλή, μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος άναψαν καπνογόνα και μια μικρή εστία φωτιάς μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Οι βουλευτές στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας της Βουλής, ενώ κόκκινος, πράσινος και μοβ καπνός από τα καπνογόνα κάλυψε τον χώρο, ενώ μέλη της ασφάλειας αναπτύχθηκαν μπροστά από τη θέση που καθόταν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
 
Μάλιστα, βουλευτής φάνηκε να ανάβει μια μικρή φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε σε έναν κάδο προτού οι φλόγες κατασβεστούν γρήγορα από τους γύρω βουλευτές πριν η πυρκαγιά πάρει διαστάσεις.
Καπνογόνα στο αλβανικό κοινοβούλιο | AP Photo
Ο Σαλί Μπερίσα, ντε φάκτο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση εντός της Βουλής, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα έχει την πλειοψηφία.

Μετά τα επεισόδια, και αφότου τελικά ψηφίστηκε με διαδικασία εξπρές ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ράμα, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «η μάχη δεν τελείωσε».
Ο Σαλί Μπερίσα, αλλά και ο γαμπρός του, κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά, για μια υπόθεση που αφορά μια συμφωνία ακίνητης περιουσίας σχετικά με τους χώρους αθλητικού συλλόγου. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Σαλί Μπερίσα χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2009 για να ασκήσει πίεση «για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπέρ τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του».
Ο γαμπρός του συνελήφθη, αλλά ο Μπερίσα έχει ασυλία καθώς είναι βουλευτής, παρ' όλα αυτά του δόθηκε εντολή να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι ενορχήστρωσε τη δίωξη εναντίον του, με τον πρωθυπουργό Ράμα να αρνείται την κατηγορία.
Σχολιάζοντας το περιστατικό με τη φωτιά στη Βουλή, ο Έντι Ράμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «έφερε φρασεολογία και μεθόδους πεζοδρομίου στην πολιτική».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: