Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ηχηρή φορο-σφαλιάρα σε ΟΟΣΑ και «ισχυρούς»

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε στα Ηνωμένα Έθνη το ψήφισμα-εφαλτήριο για τη μεταφορά της διαμόρφωσης των διεθνών φορολογικών κανόνων από τον ΟΟΣΑ στον ΟΗΕ. ● Μειοψήφησαν οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, υπεύθυνες για το 75% των φορολογικών εσόδων που χάνονται κάθε χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους.
Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκριναν προχθές το βράδυ οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που κατέθεσαν 54 αφρικανικές χώρες για την έναρξη της διαδικασίας θέσπισης μιας διεθνούς σύμβασης-πλαίσιο για τη φορολογία, η οποία αναμένεται να αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι παγκόσμιοι φορολογικοί κανόνες.
Η σύμβαση-πλαίσιο φιλοδοξεί να θέσει σταδιακά στο περιθώριο τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τη μικρή ομάδα πλούσιων χωρών που είναι μέλη του, μεταβιβάζοντας την ευθύνη διαμόρφωσης της διεθνούς φορολογικής νομοθεσίας στον αντιπροσωπευτικότερο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΟΣΑ χάραξε με αδιαφάνεια και μεροληψία την παγκόσμια φορολογική νομοθεσία της υφηλίου για πάνω από 60 χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο απέτυχε απελπιστικά στην προώθηση κανόνων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής πολυεθνικών, πλουσίων και την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων της υφηλίου. Στην πραγματικότητα μποϊκόταρε κάθε προσπάθεια που στόχευε προς αυτήν την κατεύθυνση αφού οι όποιοι φορολογικοί κανόνες παρήγαγε ήταν επί της ουσίας έργο της τεράστιας επιρροής και πίεσης που ασκούσαν τα λόμπι των μεγάλων επιχειρήσεων, των πλουσίων και των ισχυρών κυβερνήσεων, ερήμην των πολλών.
Ιστορική ψηφοφορία
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Εθνη είναι ιστορικής σημασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία προσπάθεια μεταφοράς της λήψης των αποφάσεων για τους φορολογικούς κανόνες στον ΟΗΕ ήταν τη δεκαετία του 1970. Η αποτυχία αυτής της προσπάθειας απέτρεψε οποιαδήποτε ανάλογη για σχεδόν μισό αιώνα.
Στη διάρκεια του τελευταίου έτους και ειδικά των τελευταίων εβδομάδων τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και οι κυβερνήσεις των κορυφαίων χωρών-μελών του -οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία- προσπάθησαν λυσσαλέα να μην περάσει το ψήφισμα. Ε.Ε. και Βρετανία επικρίθηκαν από διαπραγματευτές του ΟΗΕ για «κακή πίστη» στις συζητήσεις και προσπάθεια «σκοτώματος» της διαδικασίας στον ΟΗΕ.
Η Βρετανία, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διακομιστές «μαύρου» αφορολόγητου χρήματος στον κόσμο -χάρη στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου και την αγαστή συνεργασία του με εξέχοντες νησιωτικούς φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου-, επιχείρησε ακόμη και την ύστατη στιγμή να μπλοκάρει την προσπάθεια, καταθέτοντας πρόταση που αφαιρούσε από το ψήφισμα οποιαδήποτε αναφορά σε σύμβαση. Ηττήθηκε καθώς πήρε μόνο 55 ψήφους ενώ 107 χώρες καταψήφισαν. Το ψήφισμα που κατέθεσε ο όμιλος των αφρικανικών χωρών πέρασε τελικά αυτούσιο χωρίς τροποποιήσεις και με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία. Σχεδόν τα 2/3 των χωρών (125) ψήφισαν υπέρ, 48 χώρες κατά ενώ 9 απείχαν. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. -μαζί και η Ελλάδα- όπως και η πλειοψηφία των μελών του ΟΟΣΑ ήταν αυτές που καταψήφισαν το ψήφισμα. Διόλου τυχαία οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες σήμερα για το 75% των φορολογικών εσόδων που χάνονται κάθε χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι χώρες αυτές, που σχεδόν αποκλειστικά αποφάσιζαν επί δεκαετίες τους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες, κοστίζουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Tax Justice Network (ΤJN) στις κυβερνήσεις του πλανήτη χαμένους φόρους 359 δισ. δολαρίων. Αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% του πληθυσμού της Γης, ενώ αντίθετα αυτές που ενέκριναν το ψήφισμα το 80%. Τα νούμερα αυτά δείχνουν και το τι ακριβώς συνέβη στην προχθεσινή ψηφοφορία του ΟΗΕ. Ο κόσμος ενώθηκε για να καταπολεμήσει από κοινού την παγκόσμια φορολογική κατάχρηση και ένας μικρός κύκλος χωρών που τροφοδοτούσαν αυτή τη φορολογική κατάχρηση προσπάθησαν και απέτυχαν να τους σταματήσουν.
«Η καταπολέμηση της παγκόσμιας φορολογικής κατάχρησης είναι εξίσου αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να ντρέπονται για τις ενέργειές τους χθες - και θα πρέπει να δείξουν ότι πήραν ένα μάθημα αποδεχόμενοι τη μεγαλόψυχη πρόσκληση που ο υπόλοιπος κόσμος απέστειλε, ακόμη και μετά την ψηφοφορία, να συνεργαστούν χωρίς αποκλεισμούς στον ΟΗΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤJN Αλεξ Κόμπαμ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια ιστορική νίκη που δόθηκε από χώρες του παγκόσμιου Νότου, προς όφελος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Δεν αναγνωρίζει
Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του, ζαλισμένος από τη σφαλιάρα που έφαγε, απάντησε αρνούμενος καν να αναγνωρίσει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε! Μια «δήλωση του γενικού γραμματέα για τη Διεθνή Φορολογική Συνεργασία» του Οργανισμού που εκδόθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία δεν αναγνώριζε ή δεν σχολίαζε καμία από τις κατηγορίες ή τις προτροπές για αλλαγή που εκφράστηκαν από τις χώρες. Η δήλωση δεν ανέφερε το ψήφισμα ούτε την ιστορική ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί, παρότι ήταν καραμπινάτη ψήφος δυσπιστίας στην ηγεσία του Οργανισμού και τις φορολογικές πολιτικές του. Επτά από τα συνολικά 38 μέλη του Οργανισμού άλλωστε δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή. Χιλή και Κολομβία υποστήριξαν το ψήφισμα ενώ η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Τουρκία, η Ισλανδία και η Νορβηγία απείχαν της ψηφοφορίας.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: