Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.

Στην τελευταία θέση της Ευρώπης βρίσκεται για άλλη μια φορά η χώρα μας. Αυτή τη φορά η χώρα μας αφορά τις μέσες απολαβές των εργαζομένων, οι οποίες είναι οι χαμηλότερες από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που συνεχώς καλπάζει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους πολίτες της χώρας, το οποίο διαγράφει πλήρως τα όποια αφηγήματα επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, το Euronews Business παρουσιάζει τα στοιχεία της Statista (που αναφέρονται στο έτος 2022), τα οποία καταγράφουν ότι οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην Ε.Ε. κυμαίνονταν από τα 24.067 ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα 73.642 ευρώ στην Ισλανδία. Πρόκειται για μια ψαλίδα στους μισθούς ιδιαίτερα μεγάλη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι χώρες με τις υψηλότερες αποδοχές το 2022 ήταν η Ισλανδία (73.642 ευρώ), το Λουξεμβούργο (72.529 ευρώ), η Ελβετία (67.605 ευρώ), το Βέλγιο (63.758 ευρώ) και η Δανία (59.405 ευρώ). Αντίθετα, οι χώρες με τις χαμηλότερες απολαβές ήταν η Ελλάδα (24.067 ευρώ), η Σλοβακία (24.337 ευρώ), η Ουγγαρία (26.376 ευρώ), η Πορτογαλία (29.540 ευρώ) και η Τσεχία (30.967 ευρώ).
Τα στοιχεία της Statista αφορούν το 2022, ωστόσο η κατάσταση σχετικά με τους μισθούς επιδεινώνεται στη χώρα μας. Όπως κατέγραψε πρόσφατη έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ο μισθός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, «η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους». Για την Ελλάδα, η αύξηση των πραγματικών κερδών είναι στο 5,9%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται κατά 0,2%.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. ήταν στα 30,5 ευρώ. Επίσης, ο μέσος ετήσιος μισθός για τους άγαμους υπαλλήλους χωρίς παιδιά ήταν στα 26.136 ευρώ, ενώ τα ζευγάρια εργαζομένων με δύο παιδιά λάμβαναν κατά μέσο όρο 55.573 ευρώ ετησίως.
Όπως αναφέρει το Euronews Business, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί στην Ελλάδα, επειδή η οικονομία της χώρας και η αγορά εργασίας αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση δημόσιου χρέους των προηγούμενων ετών. Επίσης, το δημοσίευμα τονίζει ότι πρόσφατα έχει εφαρμοστεί μια σειρά από πιο αυστηρά μέτρα για την αγορά εργασίας, τα οποία μεταξύ άλλων οδηγούν σε πρόσληψη νεότερων ατόμων, που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους, τα οποία αμείβονται συχνά με μικρότερο μισθό.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: