Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται η κακοκαιρία “Alexis” – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Χειμωνιάτικο αναμένεται το Σαββοτοκύριακο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενόψει της κακοκαιρίας “Alexis” που θα φέρει θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Η νέα ονοματοδοσία κακοκαιριών.
Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα και οι ηλιόλουστες ημέρες με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα δώσουν τη θέση τους σε θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, ισχυρές βροχές και χιόνια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με την κακοκαιρία που έρχεται από την Ιταλία να ονομάζεται “Alexis”.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σύστημα θα φέρει εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού, όχι όμως επικίνδυνη, ενώ θα σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι, ως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και χιόνια, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αφού στην Αθήνα ενδεικτικά το θερμόμετρο την Κυριακή θα δείχνει 14 βαθμούς από τους 21 που κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε ότι η ιταλική υπηρεσία μαζί με άλλες υπηρεσίες των Βαλκανίων ονόμασε το σύστημα “Alexis” επειδή μετά το σύστημα αυτό ακολουθεί ψυχρή μάζα από τα βόρεια, προφανώς όχι από την Ιταλία.
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από αύριο, Παρασκευή με λίγες βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και στη Δυτική Ελλάδα από το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Βροχές θα σημειωθούν και στην Αθήνα.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο που στο Ιόνιο γρήγορα θα στραφούν σε πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους.
Τα χιόνια “κατεβαίνουν” στα Βαλκάνια, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και ίσως και λίγο πιο χαμηλά σε ημιορεινές περιοχές. Πρόσκαιρα στα ορεινά και του νομού Θεσσαλονίκης.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στον Παρνασσό ή στα ορεινά των Καλαβρύτων, βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή.
Θεαματική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, αφού στην Αθήνα το Σάββατο ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 21-22 βαθμούς, αλλά με βροχερό καιρό, όμως την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά περί τους 14 βαθμούς.
Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη ξαναρχίζουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι και ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι.
Η νέα ονοματοδοσία κακοκαιριών για την περίοδο 2023-24
Από τo 2021 η ΕΜΥ με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.
Ο ισχυρότατος καύσωνας Cleon, ένα πολύ ακραίο γεγονός για την φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε σαν κακοκαιρία από την ΕΜΥ, η οποία προέβη σε ονοματοδοσία, παρότι αρχικά ο Ευρωπαίοι εταίροι των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης είχαν διαφορετική άποψη. Τελικώς ο καύσωνας Κλέων, που διήρκησε 15 ημέρες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών.
Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει το ίδιο όνομα που έχει δώσει η Ιταλία, να το υιοθετήσουμε και εμείς, όπως συμβαίνει δηλαδή και με την κακοκαιρία Alexis που προαναφέραμε.
Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων από 1ης Οκτωβρίου, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να μας επηρεάσουν.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Λειτουργώντας επικοινωνιακά, θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2023-24 , από την ακόλουθη κοινή λίστα:
Avgi, Ben, Cornelius, Doros, Eden, Fedra, Gea, Hillel, Iris, Keren, Leonidas, Maria, Nir, Olympias, Petros, Qamar, Raphael, Sofia, Tal, Urania, Vyron, Widad, Xenophon , Yakinthi, Ziv
Σημειώνεται ότι όλες οι κακοκαιρίες ονομάζονται από τις επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη εντός των παραπάνω περιοχών πρόβλεψης. Οι τυφώνες και οι καταιγίδες του Ατλαντικού που μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκές θύελλες διατηρούν το όνομά τους όπως είχε δοθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα.
Πού βοηθά η ονοματοδοσία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια- όπως θα δούμε και παρακάτω- προκειμένου να βοηθήσει αυτή η τακτική στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων , καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα . Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ κυρίως τα Social Media, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και την ετοιμότητα της κοινωνίας. Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία αρχικά ξεκίνησε από το 2017 από το ΕΑΑ/meteo και αργότερα μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: