Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Μόνο η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση περί Προανακριτικής για τα Τέμπη

Απροκάλυπτα στον δρόμο της συγκάλυψης για το έγκλημα στα Τέμπη πορεύεται η Νέα Δημοκρατία. Λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Ν.Δ. μπλόκαρε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το δυστύχημα με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς, που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.
Έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών στην Ολομέλεια της Βουλής, το κόμμα της Ν.Δ. ήταν το μόνο που καταψήφισε τις σχετικές προτάσεις, τη στιγμή που σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση σφράγισε ερμητικά την πόρτα στο ενδεχόμενο διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών τεσσάρων πρώην υπουργών, μεταξύ των οποίων και του Κώστα Αχ. Καραμανλή που ήταν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όταν συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης.
Το κυβερνητικό αφήγημα
Στις ομιλίες τους, κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να πείσουν πως η Εξεταστική Επιτροπή είναι αρκετή προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, πως η πολύνεκρη τραγωδία δεν συνδέεται με την αμαρτωλή σύμβαση 717 για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες υπουργών.
Μάλιστα, υπουργοί πέρασαν και στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα από το πραγματικό διακύβευμα και πως επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρεισμα. Υποστήριξε ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών».
Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, είπε απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως «προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται» και υποστηρίζοντας πως «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού».
Όσο για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, αυτός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός στη Βουλή, βαδίζοντας σταθερά στη γραμμή της αποποίησης ευθυνών και αναλαμβάνοντας μόνο την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη».
Κατά τα άλλα, οι βουλευτές της Ν.Δ. συνέχισαν το αφήγημα πως επιζητούν να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Απέναντι στην κυβέρνηση, τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας ξεκάθαρα για προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας.
Ενδεικτικά:
Το γεγονός ότι έρχεται η κυβέρνηση και προκαταβάλει και καταψηφίζει την προκαταρκτική, «δεν είναι μόνο ότι προσβάλλετε τη δικαιοσύνη, είναι ότι παραδέχεστε ότι υπάρχει ενοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.
Για πολιτική συμπαιγνία κατηγόρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ. «Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Για μη ανάληψη της πραγματικής ευθύνης για την τραγωδία των Τεμπών κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τόνισε ότι αποτελεί «κακούργημα η κατά συρροή έκθεση σε κίνδυνο ζωής αθώων πολιτών» καθώς, όπως υποστήριξε, δεν ήξεραν αυτό που ήξερε η κυβέρνηση, «ότι οι σιδηρόδρομοι δεν είναι ασφαλείς».
Απορρίφθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).
Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης.
Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.
1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3
Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 129
Όχι: 157
Παρών: 9
Επί της β΄ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 136
Όχι: 157
Παρών: 2
2η ψηφοδόχος (Χρήστος Σπίρτζης)
Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1
Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 127
Όχι: 152
Παρών: 8
Επί της β’ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 133
Όχι: 152
Παρών: 2
3η ψηφοδόχος (Κωστής Χατζηδάκης)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 104
Όχι: 155
Παρών: 32
4η ψηφοδόχος (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 102
Όχι: 157
Παρών: 33

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: