Σάββατο 13 Απριλίου 2024

"Φωτιά" τα καύσιμα - Η βενζίνη οδεύει πάνω από τα 2 ευρώ

"Φωτιά" έχουν πάρει πάλι οι τιμές των καυσίμων και οι ενδείξεις για την περαιτέρω πορεία τους είναι δυσοίωνες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις ωθούν υψηλότερα τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Η τιμή της βενζίνης αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο πριν από το Πάσχα, επιβαρύνοντας το κόστος της πασχαλινής εξόδου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Μεγάλη επιβάρυνση και για εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με ΙΧ για τη δουλειά τους.
Οι ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή θα πλήξουν επίσης πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος.
Η τιμή του μπρεντ ανεβαίνει τις τελευταίες μέρες στη διεθνή αγορά και χθες υπερέβη τα 92 ευρώ το βαρέλι. Αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, του αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου και των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο Mega ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, εξήγησε πως η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων οφείλεται στη κατάσταση που διαδραματίζεται στην Μέση Ανατολή.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα και με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Μέση ανατολή, επιβαρύνουν την τιμή του αργού πετρελαίου και κατ΄ επέκταση του διυλισμένου προϊόντος», είπε.«Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου καταλήγει να επιβαρύνει την τσέπη μας»
Ο κ. Ασμάτογλου διατύπωσε την πρόβλεψη ότι η τιμή της βενζίνης το Πάσχα ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
«Υπάρχουν αυξήσεις λόγω ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου την προηγούμενη βδομάδα. Τώρα ξεκινάμε προς τα πάνω και οι προβλέψεις για την άλλη βδομάδα είναι ότι θα έχουν αυξητική τάση. Σίγουρα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ. Στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κάτω από 2 ευρώ βενζίνη. Αν δε δούμε μείωση του πληθωρισμού δεν θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: