Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πρεμιέρα στο Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Το ανακοίνωσαν διοικητής ΑΑΔΕ και Χ. Θεοχάρης 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 25 Ιουλίου και μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει «να πληρωθεί η πρώτη δόση και για οκτώ δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή και σημερινή επιβεβαίωση της πληροφορίας από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις αλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες οι οποίοι στο Ε1 θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, τα οποία έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ ανάλογα με τα έτη που ασκούν δραστηριότητα, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο. Όσοι διαφωνούν θα πρέπει να το αποδείξουν μετά τη διενέργεια ελέγχου, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 443- 444 που έχουν προστεθεί στο Ε1.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους. Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.
Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε ότι «όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό πρέπει να αποδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ταιριάζει με αυτό το εισόδημα το οποίο λέει ότι έχει. Λέει λοιπόν ότι δεν είχε ούτε 10.000 ευρώ εισόδημα. ΟΚ, αποδεκτό. Πάμε να δούμε. Ζει με 2.000 το χρόνο; Ζει με 3.000 το χρόνο; Αυτό πρέπει να μας αποδείξει. Συνεπώς αυτό αποδεικνύεται με ένα μίνι πόθεν έσχες, μίνι - μάξι, πείτε το όπως θέλετε, άρα πρέπει να ταιριάζει και ο τρόπος ζωής με αυτό που λες ότι δηλώνεις[…] Κοίταξε να μου λέει ο άλλος ότι ζω με 3.000 και να μου κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να ζει μια ζωή με αυτοκίνητα κτλ. προφανώς δεν θα είναι αποδεκτό».
Για το τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «ψηφίζονται τις επόμενες μέρες, από 1η Μαΐου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή[…] Θα φέρουμε μια ρύθμιση, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία […] αν κάποιος κινεί το όχημά του και είναι σε ακινησία, το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ. Είναι μια πολύ σοβαρή παράβαση να κινείσαι με όχημα το οποίο είναι δηλωμένο ως ακίνητο».
Ποιοι δε χρειάζεται να κάνουν κάτι για την φορολογική δήλωση 2024
Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος και δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικονομικοί και περιουσιακή τους κατάσταση δε χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.
Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.
Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια για τα νομικά πρόσωπα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: