Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του δημοτικού ωδείου Γιαννιτσών Ι.Ανδρόνογλου για την συναυλία "Άξιον Εστί"

Το Σάββατο 13.4.2024 σημειώθηκε με λαμπρότητα στην ιστορία των πολιτιστικών πραγμάτων της πόλης των Γιαννιτσών και του Δήμου Πέλλας ευρύτερα. Η Μικτή & Νεανική Χορωδία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών με Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μας, Ευθύμιου Μαυρίδη, ερμήνευσαν το εμβληματικό "Άξιον εστί" των Οδυσσέα Ελύτη & Μίκη Θεοδωράκη, για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες/σολίστες οι: Αθανάσιος Μπατάλας (στον ρόλο του ψάλτη), Ιωάννης Αρκέτος (στον ρόλο του αναγνώστη) και ο σπουδαίος του ελληνικού τραγουδιού, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης (στον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή).
Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και έχοντας τη μουσικολογική-διοργανωτική επιμέλεια του γεγονότος θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους σπουδαστές/τριες του Ωδείου, στους προσκεκλημένους μουσικούς και σολίστες και στις Χορωδίες μας, Μικτή & Νεανική για τον ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των προβών και τα συγχαρητήρια μου για την εξαιρετική τους εμφάνιση. Ευχαριστίες και στην Αρχή του Δήμου Πέλλας που στήριξε το όλο εγχείρημα.
Ο τόπος μας αξίζει τέτοιας προσφοράς ποιότητας!
Εν κατακλείδι παραθέτω διατύπωση του Μίκη Θεοδωράκη εν έτει 1967 περί σημασίας της Τέχνης: "Πιστεύω, ότι, μαζί με τα ιδανικά, η τροφή της σκέψης είναι η τέχνη, που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μήνυμα ανθρωπισμού, δηλαδή, κορύφωση των ανθρώπινων ιδανικών και συμπύκνωση των ευγενέστερων ανθρώπινων αισθημάτων. Δηλαδή, ο μόνος σίγουρος δρόμος για τον ουσιαστικό εξανθρωπισμό της ανθρώπινης κοινωνίας, για το κτίσιμο του ανθρώπου, είναι ο δρόμος της τέχνης" (Θεοδωράκης, Το Χρέος).
Εύγε λοιπόν, Εύγε, Εύγε! Και εις άλλα!


Ιωάννης Ανδρόνογλου
Δρ Μουσικολογίας,
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του
Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια: