Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

«Μπουρλότο» για καύσιμα και πληθωρισμό

  • Η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να αναβάλει την αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
To γεωπολιτικό ρίσκο έχει ήδη τιμολογηθεί πολύ πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα τα βασικά ενεργειακά προϊόντα γνώρισαν ποσοστιαίες αυξήσεις από 5% έως και πάνω από 24%, ενώ ο χρυσός και το ασήμι σημείωσαν ποσοστιαίες αυξήσεις 7,76% και 11,25% αντίστοιχα.
Υστερα από κάθε έξαρση της γεωπολιτικής αναταραχής, ιδιαίτερα σε περιοχές με ενεργειακή κρισιμότητα, όπως η Μ. Ανατολή, οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ανεβαίνουν. Το ποσοστό της ανόδου και η χρονική διάρκειά της εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις των αγορών για την ένταση του γεωπολιτικού ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αντίδραση είναι ότι «πυροδοτούνται» οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν «προδρομικά» σημάδια για το πώς θα άνοιγαν σήμερα Δευτέρα οι αγορές (προϊόντων –ιδιαίτερα ενεργειακών– μετοχών και ομολόγων) και πώς θα τιμολογούσαν το γεωπολιτικό ρίσκο από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ενέργεια και χρυσός

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τιμολόγηση του πολιτικού ρίσκου με βάση τη συγκεκριμένη αφορμή, αυτή η κλιμάκωση βρίσκει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων ήδη σε άνοδο από τα μέσα Φεβρουαρίου και ύστερα. Μια άνοδος που δεν ήταν πειστικό να αποδοθεί σε τάσεις ουσιαστικής αύξησης της ζήτησης ή προβλημάτων προσφοράς, οπότε οφειλόταν σε εκτιμήσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα. Αρα, λοιπόν, το γεωπολιτικό ρίσκο τιμολογούνταν ήδη πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν. Αλλωστε, αυτή η τιμολόγηση δεν περιοριζόταν μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά επεκτεινόταν και στα ευγενή μέταλλα (χρυσός, ασήμι). Ο παρατιθέμενος πίνακας δείχνει τις μεταβολές του τελευταίου μήνα, οι οποίες είναι σημαντικές και δεν μπορούν να υποτιμηθούν:
● Τα βασικά ενεργειακά προϊόντα γνώρισαν ποσοστιαίες αυξήσεις από 5% έως και πάνω από 24%.
● Ο χρυσός και το ασήμι γνώρισαν ποσοστιαίες αυξήσεις 7,76% και 11,25% αντίστοιχα.
Πληθωρισμός
Η ευφορία που κυρίευσε τις αγορές μόλις οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων έκλεισε και οι προσδοκίες για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων μέσα στο 2024 έχουν ήδη «ατονήσει». Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέκαμψε, το γενικότερο περιβάλλον (κατανάλωση, αγορά εργασίας) παραμένει πληθωριστικό, κυρίως όμως φοβίζει η ανάκαμψη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των ευγενών μετάλλων. Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων φοβίζει για την επιμονή της τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η δε άνοδος χρυσού-ασημιού σημαίνει υποτίμηση της αξίας των νομισμάτων και αυτή η υποτίμηση είναι επίσης πληθωριστική.
Ηδη τα futures έπαψαν να τιμολογούν γρήγορες και «μαζικές» μειώσεις επιτοκίων, ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε αναβολή της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για μετά το καλοκαίρι. Την κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξυπηρετούσε η γενναία μείωση (κατά τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα) των επιτοκίων πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αλλά πλέον η αύξηση των ενεργειακών προϊόντων (περιλαμβανόμενης της βενζίνης που είναι πολύ επιδραστική στην κοινή γνώμη) αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επιτόκια
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οι εξελίξεις συνιστούν μεγάλο «πονοκέφαλο». Παρόλο που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτά τη στάση της στη μείωση των επιτοκίων από τη στάση της Fed, δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκλίνει ουσιαστικά, διότι αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλη αποδυνάμωση της ισοτιμίας του ευρώ.
Επιπλέον, αν η ανάκαμψη της τιμής των ενεργειακών προϊόντων παγιωθεί ως τάση, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα ανακάμψει, οπότε οι μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: