Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση εξαπατά για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Σαμαράς αισθάνεται πως «πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς»

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έχει λάβει τα χαρακτηριστικά του νέου «εθνικού προτάγματος» για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 η γενική κυβέρνηση παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. έναντι του στόχου για 1,1 δισ. που τέθηκε στο Μεσοπρόθεσμο. Πίσω όμως από την υποτιθέμενη «επιτυχία» υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις πτυχές που όχι απλώς την καταρρίπτουν, αλλά αναδεικνύουν και την ανερυθρίαστη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Πιο συγκεκριμένα:

• Εχουν γίνει γνωστές πλέον οι πρακτικές της δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο για να εξωραΐσει τα δημόσια οικονομικά: αύξηση στους μη επιστρεφόμενους φόρους και στις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και μεγάλες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις. Ομως στα στοιχεία του πρώτου 8μήνου δεν αρκούσαν τα παραπάνω για τη δημιουργία του πλεονάσματος και για αυτό χρειάστηκε να επιστρατευτούν δύο νέες αλχημείες: η καταγραφή της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,5 δισ., στα έσοδα (παρ” όλο που αποτελούν επιστροφή τόκων που κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο και δεν έχουν σχέση με το πρωτογενές ισοζύγιο) και η εκτίναξη των εισπράξεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα σε έναν μήνα. Η λογιστική απεικόνιση πρωτογενούς πλεονάσματος είναι τόσο καταφανής, που μένει κυριολεκτικά αναπάντητη από τους λαλίστατους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

• Τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα κατά 1,06 δισ. σε σχέση με τους στόχους, αποκαλύπτοντας ότι οι αυξήσεις στη φορολογία όχι μόνο οδηγούν ευρέα στρώματα της κοινωνίας στην απόγνωση, αλλά δεν έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Η μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1,33 δισ. και η μη επιστροφή φόρων 663 εκατ. σε σχέση με τους στόχους, μπορεί να συμβάλουν στο εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα, όμως αποτελούν χρήματα τα οποία δεν κατευθύνονται στην οικονομία, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και κατά συνέπεια βαθαίνουν την ύφεση.

• Η πρόσφατη «υπόσχεση» του πρωθυπουργού ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατίθεται για κοινωνική πολιτική αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι ο κ. Σαμαράς αισθάνεται πως «πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς». Είναι γνωστό πως το Μνημόνιο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρησιμοποιείται για να αποπληρώνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Και μπορεί όντως να προβλέπει ότι το 70% του ποσού που υπερβαίνει τον στόχο, μπορεί να διατίθεται για τέτοιες πολιτικές, όμως υπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει ότι με την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου χρηματοδοτικού κενού για το 2014, αυτά τα ποσά δεν θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων;

Καθώς η εκδοχή του «αναπτυξιακού success story» είχε καταρρεύσει με πάταγο, υπό το βάρος της μηδαμινής προσέλκυσης επενδύσεων, της καλπάζουσας ανεργίας και της διαρκούς βαθιάς ύφεσης, η «επίτευξη» πρωτογενούς πλεονάσματος αποτέλεσε τη θερινή εκδοχή της «επιτυχίας» της μνημονιακής πολιτικής. Μένει να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν όταν τελειώσουν τα καύσιμα και αυτής της «επιτυχίας».

Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη
Οικονομολόγος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: efsyn.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: