Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κλειστά τα σχολεία μετά τον αγιασμό

Με τον καθιερωμένο αγιασμό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό χτύπησε το πρώτο κουδούνι για περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας.
«Καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του twitter στους εκπαιδευτικούς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε κάποια σχολεία της Αθήνας.
Τη σημερινή πρώτη ημέρα μοιράστηκαν τα βιβλία στους μαθητές. Σε ορισμένες σχολικές μονάδες, ωστόσο, καταγράφηκε έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων.
«Πρέπει να καλύψουμε ένα κενό της τάξης του 25% στις ώρες διδασκαλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της Αθήνας εκφράζοντας την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις των καθηγητών Γυμναστικής, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Εικαστικών κ.α.
Πιθανότατα, πάντως, η αρχή της επόμενης εβδομάδας θα βρει πολλά σχολεία κλειστά, καθώς οι καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης έχουν κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μια 48ωρη (16 και 17 Σεπτεμβρίου), ενώ σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους οι δάσκαλοι.
Οι εκπαιδευτικοί απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με πέρυσι.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει, επίσης, διάταξη του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των μαθητών μπορεί σε «έκτακτες περιπτώσεις» να αυξηθεί κατά 10% στις τάξεις.
Μολονότι η απόφαση για απεργία λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της κινητοποίησης θα διαδραματίσει η ανταπόκριση της βάσης των εκπαιδευτικών στο απεργιακό κάλεσμα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Τσίπρας: Θα γυρίσουμε πίσω τους 20 καθηγητές σας που έβγαλαν σε διαθεσιμότητα
Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για να παρακολουθήσει τον αγιασμό.
Το σχολείο επελέγη από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, καθώς περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
Η χρονιά αυτή θα είναι διαφορετική, είπε ο κ. Τσίπρας, καθώς "η κυβέρνηση του μνημονίου έχει αποφασίσει να διαλύσει ό,τι πολυτιμότερο έχει μείνει σε αυτή τη χώρα, που είναι το δημόσιο σχολείο". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στους μαθητές ότι "το πρώτο μάθημα που θα κάνετε θα είναι το πιο σπουδαίο μάθημα της ζωής σας, είναι το μάθημα της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της βοήθειας στο διπλανό, στο συμμαθητή που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα". Επίσης, τους κάλεσε να στηρίξουν τον αγώνα των γονιών τους και των καθηγητών τους, γιατί, όπως είπε, είναι αγώνας για να μείνει όρθιο το σχολείο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στους μαθητές, υποσχέθηκε ότι "θα γυρίσουμε πίσω τους 20 καθηγητές σας που έβγαλαν σε διαθεσιμότητα". "Δεν την βλέπω καλά την τρόικα φέτος", είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο τα ΕΠΑΛ που συρρικνώνονται, είναι και το ολοήμερο σχολείο που κλείνει, αφήνοντας στο έλεος και στην αγωνία χιλιάδες ζευγάρια εργαζόμενων γονιών. Είναι και τα παιδιά των ειδικών σχολείων που ρίχνονται στον Καιάδα. Είναι τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις σε όλα τα σχολειά της χώρας. Πράγμα που σημαίνει ότι η τρόικα αποφάσισε να ρίξει πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος της ελληνικής κοινωνίας, που είναι το σχολείο, και να βγάλει πλεονάσματα διώχνοντας καθηγητές και παιδιά από το σχολείο".
"Δεν είμαστε εμείς εδώ για να σχολιάζουμε τις μορφές του αγώνα των μαθητών και των καθηγητών και των γονιών" κατέληξε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μία απεργιακή κινητοποίηση, δεν αφορά εργασιακά δικαιώματα, αφορά το μέλλον αυτής της κοινωνίας και, άρα, αφορά 11 εκατομμύρια πολίτες και όχι μονάχα τους καθηγητές και τους μαθητές.
Καμμένος:  Πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να σπουδάσουν και να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα
Στον αγιασμό που έγινε στο 55ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης παρέστη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος ευχήθηκε "καλή χρονιά" σε όλα τα παιδιά.
"Θέλω να ευχηθώ στους γονείς να κάνουν κουράγιο και να στηρίξουν τα παιδιά, γιατί η Παιδεία είναι η βάση για να υπάρχει ένα έθνος και πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η Παιδεία δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει με μισθούς των καθηγητών των 500 ευρώ και ιδίως για εκείνους τους νεοδιοριζόμενους καθηγητές που θα πρέπει να ζήσουν σε μια άλλη περιοχή από τον τόπο κατοικίας τους" δήλωσε και πρόσθεσε: "Αντί να πληρώνουν μέσω των τραπεζών τους ημετέρους, αντί να χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε περίεργα ιδρύματα, πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να σπουδάσουν και να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα".
Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το Βιοτεχνικό και στις συναντήσεις που είχε υπογράμμισε:"Θέλω να δείξω μια εικόνα, 2.100.000 άνεργοι, γύρω στα 2.500.000 συντάξεις και 1.500.000 ενεργός πληθυσμός που εργάζεται πολλές φορές χωρίς να αμείβεται ή αμείβεται με χαμηλούς μισθούς. Είναι η εικόνα της πολιτικής των μνημονίων που δείχνει ότι η χώρα πάει στο γκρεμό. Με βαριά φορολογία, οι επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα φεύγουν για τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία. Χρειάζονται άμεσα μέτρα μείωσης της φορολογίας, η δυνατότητα να βγουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον Τειρεσία, να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να ξεκινήσει να λειτουργεί η μηχανή της οικονομίας".
Το μεσημέρι, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του.
Κουτσούμπας: Ο νόμος για την Παιδεία οδηγεί τους μαθητές στη μισοκατάρτιση και τη μισοειδίκευση
«Ψηλά το κεφάλι, μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πει παρακατιανούς, να μελετάτε και να έχετε άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους μαθητές του ΕΠΑΛ Πετρούπολης το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε στους μαθητές να δώσουν και τη μάχη της μόρφωσης, όπως έχουν δώσει και άλλες μάχες στη ζωή τους, τόσο αυτοί, όσο και οι οικογένειές τους, και υπογράμμισε ότι ο συλλογικός αγώνας είναι εκείνος που μπορεί να αποδώσει καρπούς.
«Το σύνθημα όλων πρέπει να είναι: «ένας για όλους και όλοι για έναν, κανένας μόνος του στην κρίση, κανένας μόνος του στα προβλήματα», είπε ο κ. Κουτσούμπας και ανάφερε πως υπάρχει και ατομική ευθύνη, όμως αυτή λειτουργεί καλύτερα στη συλλογική πάλη και στις γενικές συνελεύσεις και δίνοντας το «παρών» στους καθημερινούς αγώνες.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να είναι κοινή η πάλη καθηγητών, μαθητών και γονιών, προσθέτοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αυτή την κατάσταση στη Παιδεία. Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ.
Από την μεριά του ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν αφορά μόνο την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και το Γενικό Λύκειο, αναφέρθηκε στη χθεσινή ψήφιση του νόμου για την Παιδεία και τόνισε ότι όλοι οι νόμοι είναι σε αρμονία με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
«Δεν πρόκειται για "ξύλινη γλώσσα". Είναι η αλήθεια» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι θέλουν φθηνό και υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε την αναγκαιότητα του συλλογικού μαζικού διεκδικητικού κινήματος των εκπαιδευτικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο του εκπαιδευτικού στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές να νιώθουν τον εκπαιδευτικό μαζί τους.
Το ΚΚΕ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, διαθέτοντας τη δύναμή του στην υπηρεσία του λαού, είπε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η αγανάκτηση και η απελπισία είναι δικαιολογημένη.
Στις περιγραφές όλοι συμφωνούν, οι μεγάλες διαφορές εντοπίζονται όταν συζητάμε για τις αιτίες, αλλά και για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε από εδώ και εμπρός, είπε ο κ. Κουτσούμπας. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τέλος επισήμανε ότι με το νόμο για την Παιδεία οδηγούν τους μαθητές στη μισοκατάρτιση και τη μισοειδίκευση και τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν γενική μόρφωση.
"Μη σας φοβίζουν όλα όσα γίνονται. Με θάρρος "ποθείστε να κατοικήσει και άλλος κόσμος στη σημερινή πνιγερή μοναξιά, στο αφανισμένο τούτο παρόν". Καλλιεργείστε τη νέα χρονιά αυτά που δεν φαίνονται και άλλοι περιγελούν, γιατί τα αγνοούν. Δημιουργείστε τις προϋποθέσεις να ανθίσουν. Το αποτέλεσμα των κόπων σας θα είναι η ανατροπή της αμάθειας των καιρών μας", αναφέρει σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τονίζει: "Βλέπω με πόνο, αδελφοί μου, ότι τα σημερινά παιδιά είναι πολύ συχνά πνευματικά ορφανά: έχουμε σταματήσει να τους μιλάμε για την Αγία Γραφή και να τους τη διδάσκουμε, δεν τους λέμε τίποτα πια για τις μεγάλες μορφές του χριστιανισμού, δεν τους μαθαίνουμε τα ηθικά παραδείγματα των Αγίων, δεν τους μεταδίδουμε τη φλόγα της ενσαρκωμένης στα πρόσωπά τους αγάπης. Αυτός που θυσιάζεται για τους άλλους, ο άγιος, έχει αξία μεγαλύτερη ακόμη και από τον σοφό και τον επιστημόνα".
Προτρέπει μάλιστα τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν "αλληλεγγύη και την αγάπη για τον άλλο, το ευαγγελικό μήνυμα. Αν το σχολείο δεν βγάλει μαθητές που έχουν μάθει από τους δασκάλους τους να αγαπούν και να συγχωρούν, τότε αποτυγχάνει η ίδια η δημοκρατία μας και η κοινωνία μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ανελεύθερη και ανελέητη κοινωνία. Η αγάπη και το έλεος για τον φτωχό και τον ξένο αποτελούν τα μυστικά θεμέλια μιας δημοκρατικής και φιλάνθρωπης κοινωνίας, της δημοκρατίας μας, που τόσο βάλλεται σήμερα, επειδή στην αγάπη για τον άλλο κρύβεται ο ίδιος ο Χριστός, και αν δεν κατορθώσουμε να την αποκτήσουμε αληθινά την αγάπη αυτή και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας, τότε έχουμε αποτύχει όλοι: το σχολείο, η παιδαγωγούσα Πολιτεία και η Εκκλησία. Είθε ο μεγάλος Θεός του ελέους να δίνει σε όλους μας υγεία, πίστη και τη δύναμη να συγχωρούμε, να αγαπάμε και να ελεούμε".

Πηγή: News247.gr

Στον "αέρα" η μεταφορά 6.500 μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένα να μην πραγματοποιήσουν μεταφορές μαθητών εμφανίζονται τα μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, μέχρις ότου λάβουν τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν οι νέες κάθετες μειώσεις των αμοιβών τους, κατά 35% έως 60%, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του περασμένου Ιουνίου.
Σήμερα, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, τα μέλη του συνδέσμου μεταφέρουν 6500 μαθητές, μεταξύ των οποίων άτομα με αναπηρία, πολλά από τα οποία αδυνατούν να κινηθούν προς το σχολείο τους, λόγω έλλειψης δρομολογίων αστικών συγκοινωνιών ή ανεπάρκειας οχημάτων με την απαιτούμενη υποδομή (ειδικές ράμπες), όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχαήλ Πεζίκογλου.
Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται (σ.σ. την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία δεν έγιναν τα προβλεπόμενα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών), αλλά και οι ίδιοι οι μεταφορείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς με τις νέες μειώσεις δεν θα καλύπτουν πια ούτε τα έξοδα των καυσίμων.
"Ουσιαστικά, από το υπουργείο ζητείται περαιτέρω μείωση της αμοιβής μας, σαν να λέμε για παράδειγμα ότι ένα δρομολόγιο κόστους 100 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, θα πληρώνεται τώρα 26 ευρώ. Δεχόμαστε να παραταθούν οι συμβάσεις μας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προέβλεπε η τροπολογία για την παράτασή τους. Η τροπολογία ήδη προέβλεπε, στις 30/6/2013, μείωση 17%, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία περαιτέρω πτώση στο κόστος των δρομολογίων, όπως προβλέπει η ΚΥΑ 24001/11-06-2013", ξεκαθάρισε ο κ.Πεζίκογλου, σύμφωνα με τον οποίο συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Τσαμασλή, απέβη άκαρπη.
"Μέχρι να βρεθεί λύση στο αίτημά μας και μέχρι να δημοσιευτεί το ΦΕΚ, καθώς και η απόφαση αναδρομικής ισχύος για τις μεταφορές που θα πραγματοποιηθούν πριν από την υπογραφή της σύμβασης, δεν πρόκειται να δεχτούμε την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταφοράς", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: