Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Δημόσιο: Αξιολόγηση ρουσφέτι για τους συνεργάτες κομμάτων και βουλευτών

Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων θα εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, ανάλογα με τη θέση στην οποία απασχολούνται. Eυνοημένοι της αξιολόγησης αποδεικνύονται οι περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και στο γραφείο του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ακόμη και στα κόμματα ή στην ΑΔΕΔΥ και σε φορείς αυτής (όπως το Κοινωνικό Πολύκεντρο που εποπτεύει).
Κριτές για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους θα είναι - όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - οι άμεσοι προϊστάμενοί τους. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι οι ίδιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί διευθυντές και γενικοί γραμματείς των κομμάτων και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν την απόσπασή τους θα είναι και οι αξιολογητές τους.

ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρονται πέντε διαφορετικές βαθμολογικές κλίμακες με άριστα το «10» αντί τριών που έχουν οριστεί για την αξιολόγηση των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου και όπου μάλιστα σε καθεμία μπορεί να καταταγεί μόνο συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων (το 25% να λάβει από 9 έως 10 βαθμούς, το 60% από 7 έως 8 βαθμούς και το 15% να περιοριστεί σε 1 έως 6 βαθμούς).

Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει κυρίως το γεγονός ότι βάσει της διατύπωσης στην απόφαση παραμένει ανοικτό εάν θα ισχύσει η ίδια ποσόστωση και για τους αποσπασμένους. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο οι άμεσοι προϊστάμενοι και αξιολογητές τους (βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.λπ.) να μπορούν να καθορίζουν και μεγαλύτερο ποσοστό για αυτούς που θα κρίνουν ως αποδοτικούς.

«Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης επιμερισμού ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης... είναι ο αξιολογητής» αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση. Στελέχη του Δημοσίου υποστήριζαν πως η αναφορά αυτή δεν ακυρώνει την πρόβλεψη της ποσόστωσης του «25% - 60% - 15%» ανάλογα με τη βαθμολογία των υπαλλήλων, καθώς αντίστοιχη αναφορά περί επιμερισμού γίνεται και στο πλαίσιο αξιολόγησης για το προσωπικό του Δημοσίου.
Ωστόσο, άλλα στελέχη αντέτειναν ότι στην περίπτωση των άλλων υπηρεσιών ο επιμερισμός αφορά την κατανομή στα διάφορα τμήματα κάποιας γενικής διεύθυνσης με πολλούς εργαζομένους. «Οταν πρόκειται για έναν βουλευτή που πρέπει να αξιολογήσει τους τρεις ή τέσσερις αποσπασμένους υπαλλήλους που διαθέτει ποιος ο λόγος αναφοράς σε επιμερισμό;» ήταν η απορία τους.

Το θέμα της ποσόστωσης αποτελεί εξάλλου σημείο αιχμής των αντιδράσεων που έχουν υπάρξει από δημοσίους υπαλλήλους έναντι του νέου συστήματος αξιολόγησης. Θεωρούν ειδικότερα άδικο να πρέπει υποχρεωτικώς ένα ποσοστό της τάξης του 15% να κρίνεται εκ προοιμίου ως ανεπαρκές.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιορίζονται επίσης τα κριτήρια αξιολόγησης σε 8 αντί 16 που ισχύουν για το υπόλοιπο Δημόσιο. Επιχείρημα για την καθιέρωση των διαφορετικών αυτών ρυθμίσεων αξιολόγησης αποτελεί «το γεγονός ότι οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας (σ.σ.: της υπουργικής απόφασης για τους αποσπασμένους) είναι διακριτές σε σχέση με εκείνες των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσιακές μονάδες των φορέων της δημόσιας διοίκησης».

Στελέχη του Δημοσίου παραδέχονταν ότι πρόκειται για ευνοϊκή μεταχείριση των αποσπασμένων. Απέδιδαν ωστόσο την αναγκαιότητα της ξεχωριστής αυτής διαδικασίας και στο γεγονός ότι ορισμένοι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής βρέθηκαν στη δίνη της διαθεσιμότητας.

«Με δεδομένο, όμως, ότι ήταν αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών και άλλων δεν διέθεταν εκθέσεις αξιολόγησης τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αποτελούν μία από τις παραμέτρους για την κατάταξή τους στους πίνακες επανατοποθέτησης σε άλλους φορείς ώστε να ξεφύγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας» σημείωναν.

Η ειδική βαθμολόγηση σε πέντε κλίμακες
- Με τους βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε ζήτημα, χωρίς τη βοήθεια ή διόρθωση ανωτέρου τους
- Με τους βαθμούς 7 ή 9 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του έργου τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια
- Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου τους αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια
- Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι, οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου
- Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι υπάλληλοι

Νικολέττα Μουτούση
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: