Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Εκθεση Κομισιόν: Υπερφόροι στην Ελλάδα για καύσιμα, ακίνητα

Μας κατατάσσει στην όγδοη θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ δείχνοντας και την κατεύθυνση των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν στη φορολογική πολιτική
Πρόκριση στους οκτώ της υπερφορολόγησης πανευρωπαϊκά δίνουν οι ελληνικές επιδόσεις στους φόρους καυσίμων και των ακινήτων.
Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» κατατάσσει τη χώρα μας όγδοη μεταξύ των 28 της ΕΕ όσον αφορά τους φόρους στα καύσιμα και ακόμη υψηλότερα, στην πέμπτη θέση, όσον αφορά τους φόρους στα ακίνητα. Πάντως στην έκθεση δεν λαμβάνεται υπόψη η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση
Φόροι καυσίμων και ακινήτων τσουρουφλίζουν τους Ελληνες μετά τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια υποδεικνύοντας και την κατεύθυνση των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν στη φορολογική πολιτική. Ηδη η ατζέντα έχει ανοίξει και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση υπό το βάρος της μεγάλης κοινωνικής πίεσης σχεδιάζει παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο παράλληλα με άλλες διορθωτικές κινήσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ. Στην έκθεση η οποία αναμένεται να δοθεί επισήμως σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες αναδεικνύεται επίσης το εξής παράδοξο: παρά τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες έχουν φέρει σε όρια εκατομμύρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στη ευρωζώνη σε 40,4%, στην Ελλάδα είναι μόλις 33,7%. Το κλειδί του παραδόξου κρατάει η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας που προκάλεσαν τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων.
Στέλεχος της Κομισιόν που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης παρατηρεί χαρακτηριστικά ότι «παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την είσπραξη των φόρων». «Πρόκειται για επίδοση αρκετά χαμηλά για ένα παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» παρατηρούν ειδικοί στις Βρυξέλλες. Εξού και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε φοροελάφρυνση θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση στην κατάταξη των φόρων ακίνητης περιουσίας. Εκεί κατέχει την 5η θέση με φόρους 1,4% του ΑΕΠ το 2012 έναντι μόλις 0,4% το 2010. Η επίδοση αυτή ξεπερνά αρκετά εκείνες άλλων δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας (8η) και  της Πορτογαλίας (12η), οι οποίες χτυπήθηκαν επίσης σφοδρά από την κρίση και έλαβαν επίπονα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, η επιβάρυνση από τον φόρο ακινήτων στους φορολογουμένους της Ιβηρικής παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην Ισπανία ο φόρος ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Πορτογαλία μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ. «Φαίνεται ότι πράγματι τα μέτρα έχουν αγγίξει με επίπονο τρόπο τους Ελληνες» παρατηρεί χαρακτηριστικά στέλεχος της ομάδας σύνταξης της έκθεσης.
Ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα και όσον αφορά τους επονομαζόμενους περιβαλλοντικούς φόρους. Εδώ σημαντικό ρόλο στην «αναβάθμιση» της χώρας έπαιξε η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και στο τέλος ρύπων.

Ετσι, πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, οι περιβαλλοντικοί φόροι αντιστοιχούν στο 2,8% του ΑΕΠ και οι φόροι μόνο από την ενέργεια στο 2,2% του ΑΕΠ, εξέλιξη που επηρεάζει αρνητικά το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών επιβαρύνοντας επιπλέον τους φορολογουμένους αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ανταγωνιστικότητα της χώρας φαίνεται πάντως να επηρεάζεται θετικά, σύμφωνα με τη συνταγή της τρόικας και το πλαίσιο της επονομαζόμενης δημοσιονομικής υποτίμησης, από την πορεία των κοινωνικών εισφορών. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική διαφορά στις κατατάξεις ανάλογα με το ποιος εισφέρει. Οι εισφορές των εργοδοτών έχουν μειωθεί σημαντικά από 5,2% του ΑΕΠ το 2007 στο 4,8% το 2012, αντικατοπτρίζοντας τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις και κατατάσσοντας τη χώρα στην 23η θέση. Ενώ βάσει των εισφορών των εργαζομένων η χώρα βρίσκεται στην 9η θέση με 4,6% του ΑΕΠ το 2012 έναντι 4,2% το 2007. Καθότι οι συνολικές εισφορές παραμένουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο τα τελευταία χρόνια (10,8% του ΑΕΠ το 2012), είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στους ώμους των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Εξαιρετικά χαμηλή θέση (27η) κατέχει η Ελλάδα στους φόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία «φαίνεται ότι δεν διαθέτει σχεδόν καμία φορολογική αυτονομία», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της διεύθυνσης Φορολογίας της Κομισιόν. Πράγματι, στη χώρα μας οι φόροι της Αυτοδιοίκησης αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% των συνολικών φόρων έναντι 11% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Κατά τους ειδικούς της έκθεσης, η φορολογική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αύξηση άμεσων φόρων λόγω έκτακτης εισφοράς

Στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι συνεχίζουν να παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τους άμεσους, παρότι οι τελευταίοι σημειώνουν αύξηση. Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της έκθεσης (2012) οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα αντιστοιχούν πλέον στο 10,2% του ΑΕΠ, πλησιάζοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, εξέλιξη που μπορεί να αποδοθεί ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό στην εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και στην αντίστοιχη αύξηση του φόρου φυσικών προσώπων (6,9% του ΑΕΠ το 2012 έναντι 4,7% το 2011).

Παράλληλα, παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η χώρα μας κατέχει την 22η θέση ανάμεσα στην ΕΕ και αυτοί οι φόροι αντιστοιχούν στο 7,1% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οπότε ήταν 7,3% του ΑΕΠ (2011), εξέλιξη που καταδεικνύει άλλη μία φορά την αρνητική επίπτωση της ύφεσης στη συνολική αξία των φόρων.

Οι επιπτώσεις της ύφεσης καθρεπτίζονται και στην καθίζηση που έχουν υποστεί οι φόροι από τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που επηρεάστηκε μερικώς και από τη μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών.
Ετσι, ενώ το 2010 οι φόροι από επιχειρήσεις αναλογούσαν στο 2,5% του ΑΕΠ, το 2012 έπεσαν κατακόρυφα στο 1,1% του ΑΕΠ κατατάσσοντας στην Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 2,5% του ΑΕΠ.

Μαρία Βασιλείου
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: