Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Αυστηρό 'πόθεν έσχες' για μετοχές, καταθέσεις και ομόλογα που αποκτήθηκαν το 2014

Αυστηρό "πόθεν έσχες" για τις μετοχές, τα ομόλογα και τις καταθέσεις που απέκτησαν το 2014 χιλιάδες φορολογούμενοι θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερινής Σαββαϊδου, προβλέπονται οδηγίες προς τις εφορίες για το πώς να εφαρμόζουν ελέγχους "πόθεν έσχες" στα περιουσιακά στοιχεία που θα περιληφθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Α. Σαββαΐδου καθίσταται σαφές πως από φέτος ο έλεγχος πόθεν έσχες για όσους αποκτούν ακίνητα θα αφορά το τίμημα που πραγματικά κατεβλήθη και όχι τις εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές τιμές.
Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πιο σκληρό "πόθεν έσχες" για την απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων.
Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, η δαπάνη αγοράς που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο (ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική) μαζί με την δαπάνη πληρωμής των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: