Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Στα 2,4 εκατ. ευρώ οι απώλειες της χώρας από την Eldorado Gold

Πολύ ακριβά πληρώνει το ελληνικό κράτος τη δραστηριότητα της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, όπως προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάζει αύριο στην Τεχνόπολη η ολλανδική ΜΚΟ SOMO, καθώς το ύψος των φοροαποφυγών της καναδικής εταιρείας φτάνει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τόσα όσα τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει η εταιρεία στην Ελλάδα η εταιρεία και αντιστοιχούν στο μισό παγκόσμιο ενεργητικό της, εξηγώντας έτσι τις δηλώσεις Σαμαρά που είχε υψώσει τείχος προστασίας μπροστά από την επένδυση, λέγοντας πως το έργο θα γίνει πάση θυσία.
Σύμφωνα με την έρευνα της SOMO, η Eldorado Gold χρησιμοποιεί μια σειρά από ολλανδικές εταιρείες - θυρίδες για να φοροαποφεύγει στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό των κερδών της off shore εταιρείες στα νησιά Μπαρμπέιντος, που αποτελούν φορολογικό παράδεισο. Όπως αναφέρεται, "τα τελευταία δύο έτη η εταιρεία έχει αυξήσει εκθετικά το ποσό της χρηματοδότησης από ολλανδικές εταιρείες - βιτρίνα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η μελλοντική απώλεια εσόδων μπορεί να αναμένεται πολύ μεγαλύτερη". Αυτό για την ώρα σημαίνει απώλειες για την Ελλάδα που ανέρχονται στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ και αναλύονται στα 700.000 ευρώ από τους προβλεπόμενους φόρους παρακράτησης για δύο χρόνια και 1,7 εκατομμύρια ευρώ από φόρο εταιρικού εισοδήματος για πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2013 το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή εναντίον της εξόρυξης χρυσού από την Eldorado Gold και την Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για επένδυση από την οποία προκύπτουν "οφέλη στην εθνική οικονομία", καθότι θα επιτυγχανόταν "αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, μέσω της φορολογίας του φορέα εκμετάλλευσης και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση".
Στην πράξη αυτό διαψεύδεται. Και την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι το μάρμαρο πληρώνουν για άλλη μια φορά οι αδύναμοι οικονομικά, με την αύξηση της φορολογίας και της επιβάρυνσής τους με διαδοχικά Μνημόνια.
Η SOMO στέκεται ιδιαιτέρως στην πληθώρα κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από τις πολιτικές λιτότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μετά την εφαρμογή των Μνημονίων το ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, από το 100% του 2010, εκτοξεύτηκε στο 175%!
Στη βάση αυτή ζητά από την Ε.Ε και τις κυβερνήσεις ειδικά χωρών όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, που με βάση τις φορολογικές τους ρυθμίσεις, επιτελούνται οι τόσο υψηλές φοροαποφυγές, να επανεξετάσουν την πολιτική τους και να προχωρήσουν σε άλλες δίκαιες πολιτικές. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται εντός ελληνικών συνόρων, καθώς σύμφωνα με τη SOMO χρησιμοποιεί Ολλανδικές εταιρείες - βιτρίνα για να χρηματοδοτεί τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και σε Ρουμανία - Τουρκία.
Σημειώνεται ότι, με την εξαίρεση μίας θυγατρικής, καμία από τις ολλανδικές εταιρείες δεν έχει υπαλλήλους ενώ έχουν συνολικό ενεργητικό σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η SOMO τονίζει ότι, ξέχωρα από τα ανύπαρκτα κέρδη για το Δημόσιο, επιβαρύνεται το περιβάλλον με ένα έργο που είναι ίσο σε έκταση με 250 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ έχουν καταγραφεί πρωτόγνωρα φαινόμενα καταστολής σε βάρος των αγωνιστών κατοίκων.
Παρουσίαση της έκθεσης σήμερα
"Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός" λέγεται η έκθεση της SOMO, που θα παρουσιαστεί αύριο σε συνεργασία με το ThePressProject και με την υποστήριξη των Ινστιτούτων Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Το ραντεβού δίνεται στις 12, ενώ στο πάνελ για την παρουσίαση θα βρεθεί η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων Εύα Ζολύ, ο Χάρης Γολέμης διευθυντής του ΙΝΠ, ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος από το ThePressProject, η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και η Κάτριν Μακ Γκόραν, συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής ερευνήτρια της SOMO.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: