Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Περικοπές στον Αθήνα 9.84

Ηταν απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς οι συμβασιούχοι στον Αθήνα 9.84, αργούσαν να «πέσουν» οι υπογραφές βλέπετε. Εκαναν υπομονή, δεν μπορούσαν να κάνουν και τίποτε άλλο, εδώ που τα λέμε, άλλαξε και η κυβέρνηση, πήγαν πίσω λίγο τα πράγματα. Αλλά τη Δευτέρα, επιτέλους, ανέβηκε στη «Διαύγεια» η πολυπόθητη απόφαση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ, της εταιρείας δηλαδή του Δήμου Αθηναίων που διαχειρίζεται τον «Αθήνα 9.84», προχώρησε «στη σύναψη συμβάσεων έργου με σαράντα οκτώ (48) φυσικά πρόσωπα με διάρκεια ενός έτους». Η συντριπτική πλειονότητά τους, όπως είπαμε, ήταν ήδη στον σταθμό, υπάρχουν ωστόσο και κάποιες καινούργιες συμβάσεις.
Αλλά οι εργαζόμενοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν πως έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους. Ακόμα και οι χαμηλόμισθοι. Μπορεί να έχει γίνει λάθος σκέφτηκαν, προσπάθησαν να βγάλουν άκρη με τη διευθύντρια του σταθμού, Νόνη Καραγιάννη. Ανέλαβε και η νομική υπηρεσία, ασχολήθηκε με το ζήτημα και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό: τόσα είναι τα χρήματα, τους είπαν, δεν υπάρχουν άλλα. Πώς μεταφράζεται όλο αυτό; Είτε οι μισθοί υπέστησαν όντως μείωση, είτε τους πρώτους μήνες του 2015 δεν θα τους πληρωθούν ποτέ. Δεν ξέρουν καν αν το έτος ξεκινάει από τώρα (Απρίλιος ’15 με Απρίλιο ’16) ή αν ισχύει αναδρομικά από την 1η αυτού του χρόνου. Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνέλευση στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης και πιθανότατα να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα.
Χώρια που υπάρχει στον σταθμό γενικευμένη δυσαρέσκεια και για κάποιες αδικίες στις μειώσεις των μισθών. Εννοείται πως δεν είναι οριζόντιες. Και δεν ξέρει ο κόσμος αν μειώσεις έγιναν και σε όλους όσοι βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις. Επίσης, ξεκίνησαν εκπομπές και κάποιοι «καινούργιοι», όπως ο Ηλίας Κανέλλης (δεν πληρωνόταν έως τώρα, λένε, προσέφερε τις υψηλές του υπηρεσίες τζάμπα, παίρνοντας χρήματα μέσω χορηγού) ή ο Δημήτρης Φύσας με την ομάδα του blog «Feleki». Οι τελευταίοι θα εισπράξουν 18 χιλιάδες ευρώ για δύο δίωρα τα Σαββατοκύριακα! «9.500 - 11.000 ευρώ τον χρόνο για μάχιμο ρεπορτάζ και τα διπλά για άλλους; Και 18 χιλιάρικα για μία εκπομπή του Σαββατοκύριακου;», αναρωτιούνται κάποιοι από τους... ριγμένους της υπόθεσης.
Το σύνολο της εγκεκριμένης δαπάνης για τους 48 αυτούς συμβασιούχους φτάνει στο ύψος των 780.000 ευρώ τον χρόνο. Το πιο εξωφρενικό είναι το συνολικό κόστος του «Αθήνα 9.84». Το απαξιωμένο από άποψη ακροαματικοτήτας ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων κοστίζει στους δημότες 4,8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και διαστημικό σταθμό να έστηναν, όχι ραδιοφωνικό, λιγότερα χρήματα θα χρειάζονταν.

Τα Πούλιτζερ...
Εκπληξη: Μία μικρή για τα αμερικανικά δεδομένα εφημερίδας της Νότιας Καρολίνας: η «Post and Courier», με προσωπικό περίπου 80 ατόμων (κυκλοφορία 85.000 φύλλα), κέρδισε το πιο μεγάλο από τα δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ της φετινής χρονιάς. Το βραβείο το πήρε για έρευνα που έκανε σχετικά με τους πολλούς θανάτους που προκλήθηκαν από ενδοοικογενειακή βία στην πολιτεία στην οποία έχει την έδρα της. Πούλιτζερ για φωτογραφικό ρεπορτάζ απονεμήθηκε στην «St. Louis Dispatch» για την κάλυψη των γεγονότων του Φέργκιουσον, μετά τον φόνο του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό. Στην κατηγορία «Διεθνή» βραβεύτηκαν οι δημοσιογράφοι της «NΥ Times» για το ρεπορτάζ τους για την επιδημία Εμπολα στη Δ. Αφρική. Από την ίδια εφημερίδα βραβεύτηκε για την ερευνητική του δημοσιογραφία και ο Ερικ Λίπτον, ενώ στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκαν και οι δημοσιογράφοι της «Wall Street Journal». Δύο Πούλιτζερ απέσπασαν οι «LΑ Times» και από ένα η «Washington Post» και το Bloomberg News, στην κατηγορία της επεξηγηματικής δημοσιογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: