Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με τη Διοίκηση της Πειραιώς

Αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες σχέσεις εργασίας.
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (2/4/2015) το απόγευμα η προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε ζητήσει ο ΣΕΤΑΠ από την διοίκηση της Πειραιώς, ενόψει των πολλών εργασιακών θεμάτων που έχουν ανακύψει τελευταία. Τη διοίκηση εκπροσώπησε από τη διεύθυνση προσωπικού η κ.Κασελάκη, ο κ.Τσουκάτος και ο κ. Πάρνης.
Στη συνάντηση τέθηκαν από τον Σύλλογο σειρά από ζητήματα, που απασχολούν όχι μόνο τα μέλη του ΣΕΤΑΠ αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων και συναδελφισσών. Πιο συγκεκριμένα:
  • Για την αξιολόγηση βάλαμε τις ενστάσεις μας για την μη διαβούλευση της τράπεζας με τα σωματεία, όπως είχε υποχρέωση, για την κατάρτιση του κανονισμού αξιολόγησης. Η τράπεζα ενώ είναι υποχρεωμένη να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να συζητήσει μαζί τους πριν παρουσιάσει οποιοδήποτε σύστημα δεν το έκανε. Πόσο μάλλον θα έπρεπε να το κάνει τη στιγμή που ο κανονισμός αυτός (10ετίας όπως ειπώθηκε) φτιάχτηκε για ένα πολύ μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, σε μια ουσιαστικά διαφορετική τράπεζα. Στην συνέχεια όσον αφορά το περιεχόμενο του κανονισμού αξιολόγησης τονίσαμε το ρόλο της αξιολόγησης και το φόβο της χρησιμοποίησης του εναντίον του εργαζόμενου που εντέχνως επικρέμεται πάνω από τους εργαζομένους, τη σύνδεση της αξιολόγησης με τους ποσοτικούς στόχους, την έλλειψη δυνατότητας ένστασης από τον εργαζόμενο αν βαθμολογηθεί σε οποιαδήποτε κλίμακα εκτός της κατώτατης (ένα). Η διοίκηση απάντησε ότι ο κανονισμός αξιολόγησης δεν οδηγεί σε απολύσεις και υποβάθμιση των εργαζομένων και ότι η αξιολόγηση είναι μια προσπάθεια για μία «κοινή γλώσσα». Τέλος οι εκπρόσωποι της διοίκησης απέφυγαν να διευκρινίσουν αν θα απαντήσουν στην εξώδικη διαμαρτυρία μας στις 17/3/2015 όπου τονίζουμε ότι δεν τηρήθηκαν για τον κανονισμό αξιολόγησης οι διατάξεις Π.Δ. 240/2006 και ζητούμε να ανασταλούν άμεσα οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού.
  • Για τον οργανισμό της Τράπεζας έγινε εκτενής αναφορά με αφορμή την παραπομπή που κάνει το σύστημα αξιολόγησης σε αυτόν. Στο ερώτημα μας αν ο Οργανισμός, στον οποίον παραπέμπει ο κανονισμός αξιολόγησης, ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του Ομίλου ακούσαμε μισόλογα και αοριστίες. Δεν μας απάντησαν αν ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του Ομίλου, μας δήλωσαν όμως πως δεν ισχύει για τους προερχόμενους από την ΑΤΕ με βάση την ατομική μας σύμβαση (και μετά από όλα αυτά αναρωτήθηκε η κ.Κασελάκη σε σχετική τοποθέτηση μέλους του Συλλόγου «πως είναι δυνατόν κάποιοι από σας να αισθάνονται αποπαίδια;»(sic!)).
  • Για το θέμα των αδειών (για το θέμα αυτό αναφερόμαστε και σε ξεχωριστή ανάρτηση) οι εκπρόσωποι της διοίκησης μας δήλωσαν ρητά και κατηγορηματικά ότι πρόθεση τους είναι να δοθούν μέσα στο 2015 όλες οι άδειες του τρέχοντος έτους, αλλά και των παλαιοτέρων ετών και ότι δεν έχουν πρόθεση να τις πληρώσουν, τουλάχιστον μέσα στο 2015. Εμείς θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές της Τράπεζας είναι αυθαίρετες και καταχρηστικές, αντίθετες με το πνεύμα του νόμου και αυτό επισημάναμε στους εκπροσώπους της Διοίκησης. Δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας να αποφασίσει, αν και πότε θα χορηγήσει ή θα πληρώσει της άδειες.
  • Για το ωράριο εργασίας (ξανα)περιγράψαμε την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δίκτυο της τράπεζας, όπου οι συνάδελφοι στα περισσότερα καταστήματα φεύγουν μία, δύο και τρεις ώρες μετά τη λήξη του νόμιμου ωραρίου εργασίας. Θέσαμε υπόψη της διοίκησης την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΕΤΑΠ για το «Κλείσιμο του Ταμείου και Τήρηση του Ωραρίου των Καταστημάτων» και έχουμε δημοσιοποιήσει από τις 23/1/2015. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ξανασχεδιαστούν οι διαδικασίες κλεισίματος των ταμείων της Τράπεζας και να στελεχωθούν τα καταστήματα με ικανό αριθμό προσωπικού έτσι ώστε όλες οι εργασίες να διεκπεραιώνονται εντός του νόμιμου ωραρίου ή στις έκτακτες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, να αποζημιώνονται υπερωριακά οι εργαζόμενοι. Η πλευρά της διοίκησης αποδέχτηκε να συζητήσουμε το ζήτημα σε μια ξεχωριστή συνάντηση που θα γίνει αποκλειστικά για αυτό το λόγο.
  • Τέθηκαν επίσης και τα ζητήματα της ανεπαρκούς εκπαίδευσης των εργαζομένων της Τράπεζας. Η απάντηση της Τράπεζας ήταν ότι «δεν επαρκούν οι πόροι» για ποιοτικότερη εκπαίδευση.
  • Για τα δάνεια των εργαζομένων και το πρόβλημα υπερχρέωσης πολλών συναδέλφων μας απάντησαν ότι η θέση της Διοίκησης είναι ότι τα προβλήματα των δανείων τα εξετάζει ανά περίπτωση η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού μέσα από την υπάρχουσα διαδικασία. Για το ειδικότερο θέμα των δάνειων σε ελβετικό φράγκο, που έχουν εγκλωβίσει κάποιους συναδέλφους, μας δηλώσαν ότι πιθανόν να εξεταστεί μια γενικότερη ρύθμιση. 
Ο ΣΕΤΑΠ πιστεύει ότι η διοίκηση της Τράπεζας παράνομα δεν εντάσσει τους εργαζομένους στον Οργανισμό της, παρότι όπως ειπώθηκε προσπαθεί να μιλήσει την «κοινή γλώσσα». Κοινή γλώσσα κατά τη γνώμη μας σημαίνει ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον, ενιαίες εργασιακές σχέσεις, ενιαίοι κανόνες για διαφανή και αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού, ενιαίο βαθμολόγιο, κανόνες για τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, αναπληρώσεις κλπ. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα στη τράπεζα Πειραιώς.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη τράπεζα Πειραιώς είναι πολλά, σύνθετα, χρόνια και η διοίκηση της Τράπεζας δεν φέρεται διατεθειμένη να τα αντιμετωπίσει. Μετά από τρία χρόνια χωρίς αξιολόγηση του προσωπικού ξεκίνησε την αξιολόγηση του και αρνείται να συζητήσει με τους εργαζόμενους ακόμη και να απαντήσει σε παραδεκτά ερωτήματα. Μας λένε τώρα ότι οι προερχόμενοι από την ΑΤΕ δεν υπάγονται στον Οργανισμό όταν από το καλοκαίρι του 2012 μας έλεγαν ότι εκεί είμαστε ενταγμένοι. Για τις άδειες πριν το 2014 παίζουν κρυφτό με τη νομιμότητα ενώ για το ωράριο εργασίας που συστηματικά, σχεδιασμένα και σκόπιμα φαλκιδεύεται καθημερινά λένε ότι θα το ...δουν.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ο ΣΕΤΑΠ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παλεύει όλα τα εργασιακά θέματα που αφορούν όλους τους εργαζομένους στην τράπεζα Πειραιώς άσχετα από τις θέσεις και προθέσεις της διοίκησης. Παλεύουμε για την επιχειρησιακή σύμβαση με προσφυγή μας στον ΟΜΕΔ, αγωνιζόμαστε για την τήρηση των ΣΣΕ, του ωραρίου εργασίας, των αδειών.
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ατομική στοχοθεσία, το εξοντωτικό κυνήγι ανέφικτων στόχων, η καθημερινή ταπείνωση των εργαζομένων από διευθυντές και περιφερειακούς. Αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες σχέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: