Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τα «χαμένα» παιδιά της Νιγηρίας

Οι ζωγραφιές δείχνουν άνδρες με όπλα, φέρετρα, ένα αυτοκίνητο να εκρύγνηται, παιδικές φιγούρες που αναζητούνται από τα αδέλφια τους. Ανήκουν, αναφέρει έκθεση της Unicef, σε μερικά από τα 800.000 παιδιά της Νιγηρίας που έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω των επιθέσεων των εξτρεμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Με τον τίτλο «Χαμένη Παιδικότητα» η Unicef επισημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη ζωή τους, έχει διπλαστεί τον τελευταίο χρόνο και αποτελούν πλέον σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού των  προσφύγων που έφυγαν για να γλυτώσουν από τις αιματηρές επιθέσεις των ισλαμιστών.
«Τα παιδιά έχουν γίνει σκόπιμα στόχος και συχνά πέφτουν θύματα απάνθρωπης βίας, από σεξουαλική κακοποίηση και αναγκαστικούς «γάμους» μέχρι απαγωγές και δολοφονίες», αναφέρεται στην έκθεση της Unicef, που επισημαίνει και μια άλλη πλευρά: «Τα παιδιά έχουν γίνει και όπλα αφού αναγκάζονται να πολεμούν μαζί με τις ένοπλες ομάδες και ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες βόμβες».
Ο αριθμός των ανηλίκων που απέχουν από την πρωτοβάθμια εκαπίδευση στη Νιγηρία έχει αυξηθεί από 8.000.000 το 2007 σε 10.500.000 φέτος, ο υψηλότερος παγκοσμίως, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η Μπόκο Χαράμ έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο της σχολεία, ισοπεδώνοντας ή προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε 300 από αυτά και σκοτώνοντας 314 μαθητές και 196 δασκάλους.  
Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν την πρώτη θλιβερή επέτειο της μαζικής απαγωγής περίπου 300 μαθητριών από την πόλη Τσίμποκ. Δεκάδες έχουν έκτοτες καταφέρει να δραπετεύσουν μόνες τους, αλλά ακόμα 219 κορίτσια αγνοούνται.



Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: