Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Επιτέλους «εξωστρέφεια»! Η Πέλλα «ανοίγει» τους πολιτιστικούς και τουριστικούς της ορίζοντες

Η μεγαλειώδης πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων, η Πέλλα, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους διεθνώς, αν και από την εποχή που ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα, η προσοχή του κόσμου στράφηκε προς τα εκεί. Επίσης το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας που εγκαινιάστηκε το 2010 είναι από τα πιο σύγχρονα και πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδος και φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αρχαία Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται ανάμεσα στην αγορά της αρχαίας Πέλλας και το ανάκτορο. Η δραστήρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα, στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για την αύξηση της επισκεψιμότητας, κάλεσε πριν μερικές μέρες το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στον χώρο. Την αποστολή αποτελούσαν επίσης εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρων Θεολόγης.
Στόχος της επίσκεψης να δουν από κοντά τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πέλλας και το μουσείο προκειμένου να τα προωθήσουν τουριστικά.
Την αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας υποδέχτηκαν η κα Τσιγαρίδα με τους συνεργάτες της καθώς και ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.
Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο έγινε από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Ιωάννη Ακαμάτη που από το 1980 πραγματοποιεί την ανασκαφή στην Αρχαία Πέλλα, ενώ στο μουσείο την ξενάγηση έκαναν εξαιρετικοί αρχαιολόγοι, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Τόσο ο κ. Πέγκας όσο και ο κ. Στάμκος αναφέρθηκαν σε συνεργασία προκειμένου αυτός ο εκπληκτικός θησαυρός να γίνει ευρύτερα γνωστός και να προσελκύσει επισκέπτες από τους τουρίστες που διανυκτερεύουν στην Θεσσαλονίκη. Η και Τσιγαρίδα αναφερθηκε στην σημασια των προγραμάτων ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστει το αρχαιολογικό έργο και η αναδειξη του.
Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο βρίσκονται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την Θεσσαλονίκη, στον δρόμο προς την Έδεσσα, μετά την Χαλκηδόνα. Για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια καλή πρόταση για ημερήσια εκδρομή, σε συνδυασμό με άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής που δεν είναι λίγα. Το "στήσιμο" του Μουσείου είναι εξαιρετικό και τα εκθέματα του έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. “Αναγκάζουν” τον επισκέπτη να αφιερώσει χρόνο για να τα δει με προσοχή, να τα “ευχαριστηθεί”. Φεύγοντας θα έχει αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο της Αρχαίας Μακεδονίας, τα δημιουργήματα της, την καθημερινή ζωή, και την πρωτεύουσας της.




























Δεν υπάρχουν σχόλια: