Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τον δρόμο των επενδύσεων και της ενέργειας άνοιξε ο Αλ. Τσίπρας στη Ρωσία

Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με βάση και τον γεωπολιτικό της ρόλο. 
Το παραπάνω υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα. 
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας, αλλά αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητές μας για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού». 
«Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει από το καράβι, καθώς δεν είμαστε λαθρεπιβάτες, αλλά συνεπιβάτες» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο βρέθηκαν οι δυνατότητες εξαγωγών στη Ρωσία, το θέμα της άρσης των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Μόσχα, το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων σε τουρισμό ή υποδομές, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα για το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Τσίπρας είπε πως ήταν σημαντική η πληγή στην ελληνική οικονομία, για να προσθέσει πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική των κυρώσεων στη Ρωσία. 
Αναφορικά με το χρέος και την πιθανότητα χρηματοδότησης από τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει επίλυση του χρηματοδοτικού της ζητήματος, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.  
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε φάση ύφεσης. «Θέλουμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.   
Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι ο Αλ. Tσίπρας δεν ζήτησε μεν οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα μπορεί να χορηγήσει πιστώσεις για μεγάλα κοινά έργα στο μέλλον. Η Ελλάδα -είπε ο Ρώσος πρόεδρος- μπορεί να ξεπληρώσει τυχόν τέτοιες πιστώσεις  από τα κέρδη  αυτών των μελλοντικών κοινών έργων. Η Ρωσία, ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, εάν το αποφασίσει η Ελλάδα και ελπίζει οι ρωσικές εταιρείες να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες εταιρείες που θα καταθέσουν προσφορές. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Βλ. Πούτιν, τελικώς θα βγει κερδισμένη από πιθανές συμφωνίες με την Αθήνα, καθώς θα βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με τη σειρά της, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την διέλευση του φυσικού αερίου, μέσω του προτεινόμενου αγωγού Turkish Stream.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: