Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Χρέη χωρών της ΕΕ σε Infographic & Vizualization

Η συλλογή στοιχείων και η εικονική αποτύπωση αυτών, εστιάζει σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την χρηματοπιστωτική κρίση να έχει θέσει εν αμφιβόλω την ενότητα της Ευρωζώνης.
Το infographic και το visualization, δημιουργήθηκαν για να αποτυπώσουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που αφορούν στο ΑΕΠ και στο χρέος των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2009 (έτος προγενέστερο της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας) και το τρίτο τρίμηνο (Q3) του 2014, τα στοιχεία του οποίου είναι τα πιο πρόσφατα που παρέχει η Eurostat.Επαναφέροντας τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των Eurogroup, κοινός σκοπός φαίνεται να είναι η καλύτερη συνεννόηση για την ομαλότερη συνέχιση του ευρωπαϊκού οράματος.
Οι χώρες της περιφέρειας έχουν παγιδευτεί στα μέτρα λιτότητας που έχουν υπογράψει και εφαρμόσει, σε συμφωνία με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαική Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από τα στοιχεία της Eurostat βλέπουμε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών αυτών να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμένει σταθερό και τα χρέη παράλληλα να αυξάνονται. 
Το ΑΕΠ (GDP) εκφράζεται μαθηματικά ως εξής: GDP = C + I + G + NX
Όπου: (C) κατανάλωση, (Ι) επένδυση, (G) δημόσιες δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και (ΝΧ) καθαρές εξαγωγές μείον τις εισαγωγές.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση.
Ιnfographic: Αναπαρίσταται εικονικά το χρέος ανά ποσοστό ΑΕΠ. Το πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχεί στο 2009, ενώ το μπλε χρώμα στο τρίτο τρίμηνο (Q3) του 2014. Συγκεκριμένα, τα χρώματα καλύπτουν ορισμένο εμβαδόν στο εσωτερικό δύο ομόκεντρων κύκλων. Κάθε εμβαδόν είναι ανάλογο του ποσοστού που αναγράφεται. 
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην σελίδα.
https://public.tableau.com/profile/norma5936#!/vizhome/2_186/Sheet1
Visualization: Παρέχεται χάρτης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, με κάθε χώρα της Ε.Ε να έχει διαφορετικό χρωματισμό. Ο χρήστης, με την τοποθέτηση του βέλους πάνω σε μία χώρα, λαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τα απόλυτα νούμερα χρέους και ΑΕΠ για τα έτη 2009 και 2014.

Μάριος Καλογερόπουλος
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: