Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Liberation: Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: Το δημοκρατικό σοκ και το δημοψήφισμα για να βρεθεί η αλήθεια

Είναι η ψήφος του ελληνικού λαού ή οι ευρωπαϊκοί κανόνες που έχουν μεγαλύτερη ισχύ; Η αξία ενός δημοκρατικού αποτελέσματος ή οι συμφωνίες των περασμένων κυβερνήσεων στην Ελλάδα; Η Λιμπερασιόν θέτει το ερώτημα.
Με το εξώφυλλο της αφιερωμένο στην Ελλάδα και ένα εκτενές αφιέρωμα με άρθρα και γνώμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο η γαλλική Λιμπερασιόν. Με μια γλαφυρή εικόνα στο εξώφυλλο που δείχνει την Ελλάδα να "ξεφλουδίζεται" από την υπόλοιπη Ευρώπη, η γαλλική εφημερίδα εξερευνά τη δύναμη των ισχυρισμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στη στάση και την επιμονή των Ευρωπαίων να εφαρμοστούν όλα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της.
Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Λοράν Ζοφράν ξεκινά το εντιόριαλ του σαββατιάτικου φύλλου εκτιμώντας πως και οι Ευρωπαίοι διαθέτουν όλα τα δομικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Οι συνθήκες που υπεγράφησαν από νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις, η μακροχρόνια βοήθεια προς την Ελλάδα, η αξία των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της ΕΕ που δεν είναι κατώτερη από εκείνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Όλα τα επιχειρήματα εκτός από ένα: Ευφυΐα. Ο μεταχείριση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ένωση και τους πιστωτές της, όλοι το αναγνωρίζουν σήμερα, υπήρξε ηλιθιωδώς  σκληρή.
Το βασικό αφιέρωμα της εφημερίδας μοιράζεται σε εκείνους που θεωρούν πως η Ελλάδα δικαιούται να ζητά αλλαγή στο πρόγραμμα, εφόσον αυτό επιθυμεί και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και εκείνους που προκρίνουν ως εκ των ουκ άνευ το σεβασμό των συμφωνιών.
11 εκατομμύρια Ελλήνων δεν μπορούν να αγνοούν 335 εκατομμύρια Ευρωπαίων
"Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση υπάρχει από τη μία πλευρά μια δημοκρατική Ελλάδα και από την άλλη μια ευρωζώνη καθαρά γραφειοκρατική χωρίς κανένα πολιτικό έρεισμα. Όμως η αλήθεια είναι πως τα 19 μέλη της, εκπροσωπούν 335 εκατομμύρια πολίτες που σαφώς και υπερέχουν πληθυσμιακά από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων" υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέ.
"Η ευρωζώνη είναι τα 19 μέλη που αποφάσισαν να έχουν κοινό νόμισμα, αλλά και από κοινού ένα μέρος της πολιτικής, των οικονομικών και των δημοσιονομικών τους. Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και των υπολοίπων κυβερνήσεων" σημειώνει και συμπληρώνει: Είναι σαν να υπήρχε μια περιφέρεια της Γαλλίας, όπου θα εκλεγόταν μια διοίκηση από το χώρο της δεξιάς, σε μια χώρα με κυβέρνηση της αριστεράς και να ήθελε να αγνοήσει νόμους του συντάγματος. Δεν κατάλαβαν τι σημαίνει να ανήκεις στη ζώνη του ευρώ, όπου οι κινήσεις ενός μέλους δεν μπορούν να πηγαίνουν κόντρα σε ένα πλαίσιο που είναι ανώτερό του".
Δεν μπορούμε να μην γελάσουμε με το παράδειγμα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Ολάντ αριστερή, ούτε φυσικά να μην σημειώσουμε πως οι 19 χώρες καταπάτησαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την ρητή απαγόρευση των κανονισμών της Ευρώπης που απαγόρευαν τον απευθείας δανεισμό από μια χώρα-μέλος σε μια άλλη.
Η Ελλάδα σφαγιάζεται από την ΕΕ
"Πουλήσαμε στους Ευρωπαίους πολίτες μια αφήγηση εντελώς ψευδή. Πίστεψαν πως πλήρωναν για να σώσουν τη χρεωμένη Ελλάδα, ενώ με την πρόφαση του σχεδίου διάσωσης δεν έσωζαν παρά τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες που είχαν δανείσει με απερίσκεπτο τρόπο τις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις" σημειώνει ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας Νίκος Ξυδάκης στη γαλλική εφημερίδα. Σε μια διαχείριση υπό το δόγμα του σοκ στην Ελλάδα, βασίστηκε η Τρόικα στα ιδεώδη της δημοκρατίας για να σώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Η εφημερίδα αναρωτιέται αν οι εκπρόσωποι της μισητής, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, Τρόικας στην Ελλάδα έσωσαν πράγματι την Ευρώπη ή αν χορήγησαν τελικά ένα θανατηφόρο φάρμακο στη χώρα, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά.

Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: