Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πρόσθετα μέτρα σε ισχύ από το 2017

Μέτρα αξίας 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να παραδοθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που παρουσίασαν χθες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 435 εκατ. ευρώ θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018.
Σε εφαρμογή μπαίνει με το νέο Μεσοπρόθεσμο και ο «αυτόματος κόφτης» στις συντάξεις στις περιπτώσεις που η δαπάνη του κάθε ασφαλιστικού φορέα ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα όρια χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Ετοιμα πολλά προαπαιτούμενα
Τον δρόμο για το νέο Μεσοπρόθεσμο (2016-2019) άνοιξαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που έπιασαν από χθες δουλειά στην Αθήνα. Τα «γκρουπ» των ξένων ανέλαβαν επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση, ενώ θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των εκκρεμών 2+1 δισ. ευρώ.
Πολλά από τα προαπαιτούμενα είναι ήδη έτοιμα, όπως οι αλλαγές στις 100 δόσεις στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα γίνει ακριβότερη για χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί σε αυτήν, ενώ αποβάλλει αυτόματα όσους δεν εξοφλούν τις δόσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: