Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Παραμονή πτυχιούχων στον στρατό

Σκέψεις για να δίδεται η δυνατότητα ένταξης των πτυχιούχων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) ως ερευνητές με την ιδιότητα του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης, αποκάλυψε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στην κήρυξε έναρξης των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ-Δυνατότητες και προοπτικές στην υπηρεσία της Εθνικής Άμυνας», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι: «Ως πρώτη κίνηση, όσοι νέοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν πτυχία, επιστημονικά προσόντα, έχουν συμμετάσχει σε έρευνες, τα βιογραφικά τους επιλέγονται από τα Επιτελεία και στέλνονται σε μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες, και εντάσσονται άμεσα σε ομάδες οι οποίες θα είναι στη διάθεση των ΑΣΕΙ, προκειμένου να μπορούν να δώσουν στη στρατιωτική τους θητεία, έστω σε αυτούς τους εννέα μήνες που υπηρετούν, ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του αύριο. Θα δώσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας, τη δυνατότητα να εντάσσονται με την ιδιότητα του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), που σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των ΑΣΕΙ θα μπορούν να οικοδομήσουν όλο αυτό που ονομάζουμε καινοτομία και έρευνα».
Κάτι που σημαίνει ότι όσοι στρατεύσιμοι πτυχιούχοι το επιθυμούν, θα μπορούν να παραμένουν στο στράτευμα με τον μισθό του ΕΠΟΠ για τρία χρόνια ή πέντε χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος της ηγεσίας είναι η αναζωπύρωση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε «η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης με δυνατότητα ανάπτυξης δικών της πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων». Τόνισε ακόμη ότι: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση των ΑΣΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για εμάς εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η κρατική αμυντική βιομηχανία, δηλαδή η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία μας, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τις οποίες πλέον έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό μας, στη νέα πολιτική που χαράσσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ελληνικές βιομηχανίες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, αποτελούν εκείνον το βραχίονα τον οποίο στηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παράλληλα ζητούμε να στηριχθούν απ’ όλους τους Έλληνες ΑΚΑΜ σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: