Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Απρογραμμάτιστοι

Ευκαταφρόνητη θεωρείται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οιαδήποτε προσπάθεια προγραμματισμού. Οι λοιποί Ευρωπαίοι κανονίζουν, φέρ' ειπείν, τις διακοπές τους πολλούς μήνες προτού τις πραγματοποιήσουν. Βγάζουν φτηνά εισιτήρια, κλείνουν δωμάτια στα ξενοδοχεία, επιλέγουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα φεστιβάλ που θα επισκεφθούν. Από τα μέσα Νοεμβρίου γνωρίζουν βήμα προς βήμα πώς θα πορευτούν τον Αύγουστο ακόμα και στο πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη. Κι αν, παρ' ελπίδα, κάτι πάει στραβά, χαλούν τον κόσμο στο ταξιδιωτικό πρακτορείο και ζητούν τα λεφτά τους πίσω.
Νταλαβέρια ρυθμισμένα στην πένα ώς την παραμικρή λεπτομέρεια. Αδυνατούν οι Κουτόφραγκοι να διεισδύσουν στα μύχια της ιδιοσυγκρασίας του Ελληνα, όση καλή διάθεση κι αν επιστρατεύσουν. Διότι εμείς αποφασίζουμε να παραθερίσουμε με συγκεκριμένη παρέα λίγες μόλις μέρες πριν από την αναχώρηση. Ο ένας επιμένει να καταπλεύσουμε στον Εύδηλο της Ικαριάς, η άλλη γουστάρει Φολέγανδρο, ο τρίτος Αμοργό, η τέταρτη Ανάφη, Τήλο, Νίσυρο και πάει λέγοντας. Τελικά κατεβαίνουμε στον Πειραιά, πετυχαίνουμε το καράβι για Αστυπάλαια, μπουκάρουμε ασθμαίνοντες, φθάνουμε, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, και περνάμε απλά τέλεια.
Φαίνεται πως μας τρέφει ο αιφνιδιασμός, το απροσδόκητο, το τζέρτζελο, οι εκπλήξεις. Αν υποχρεώναμε κάποιους Βόρειους να ακολουθήσουν τα χούγια μας, θα αυτοκτονούσαν από αμηχανία. Απορεί, και με το δίκιο του, κανείς πώς γίνεται οι πολιτικοί ενός τόπου όστις χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη προγραμματισμού να ηδονίζονται συμμετέχοντας στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών του, οι οποίες μάλιστα είναι εκ των προτέρων τοις πάσι γνωστό ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στον αιώνα τον άπαντα. Ως άλλος Γιωργάκης και Αντουάν ο Αλέξης παρουσίασε κομπορρημονώντας το δικό του success story: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές το 2017. Οταν έλεγαν ακριβώς τα ίδια οι αντίπαλοί του, εκείνος ισχυριζόταν πως επί Μνημονίου οι διακηρύξεις τους είναι ανέφικτες.
Ιδροκοπούν κι οι υπουργοί αναλύοντας τα δικά τους προγράμματα, τα οποία επίσης θα αραχνιάσουν στο συρτάρι. Ζωηρή εντύπωση προκαλεί ωστόσο το ότι, εκτός απ' τους εν ενεργεία, προβαίνουν σε κοινοποίηση των σχεδίων τους και ορισμένοι πρώην βουλευτές· λόγω κεκτημένης ταχύτητος ίσως. Αγλαό παράδειγμα η Ραχήλ Μακρή, ήτις ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια βίντεο απ' τα παλιά, στο οποίο ο Πάνος Καμμένος γνωστοποιεί ότι δεν προτίθεται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. «Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου. Εξάλλου δεν τον ψήφισα δύο φορές, μια με Σαμαρά και μια με εσάς. Οπότε μπορείτε να στείλετε να με πιάσουν με ντου» προκαλεί με υφέρπουσα τρυφερότητα τον άλλοτε αρχηγό της.
Αγνοεί πιθανόν ανάλογο ανακοινωθέν του ίδιου του Τσίπρα και κυρίως πως το απεχθές αρκτικόλεξο ερμηνεύεται σήμερα διαφορετικά: ΕΝιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Αριστεράς. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος καλεί τους τέως συντρόφους του «να κατεβάσετε το κεφάλι στην κριτική που σας γίνεται, κρατώντας έστω ένα ελάχιστο κομμάτι αξιοπρέπειας», διαπιστώνοντας επιπροσθέτως ότι «ο μόνος λόγος που σας οδήγησε στην εξευτελιστική σας επιλογή ήταν ο βιοπορισμός σας». Βαριές κουβέντες όσο και άστοχες, καθώς ο αλήστου μνήμης Δάνης Τζαμ(πα)τζής έχει αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο πως για να επιβιώσουν οι εκλεκτοί του λαού αναγκάζονται να κάνουν το σκ@τό τους παξιμάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: